Свет

Немачка и Пољска поправљаће заједно украјинске тенкове

Разговори би требало да буду завршени наредних дана, а планирани погон биће коришћен и за снабдевање очајнички потребним резервним деловима
Немачка и Пољска поправљаће заједно украјинске тенковеwww.globallookpress.com © © Klaus-Dietmar Gabbert

Немачка и Пољска при крају су договора о успостављању погона за поправку тенкова "леопард" и друге опреме који стижу са бојишта у Украјини, рекао је "Блумбергу" немачки амбасадор у Пољској Томас Бегер.

Разговори би требало да буду завршени наредних дана, а свакако пре НАТО самита у Виљнусу, а планирани погон биће коришћен и за снабдевање очајнички потребним резервним деловима.

"После месеци вршења притиска на НАТО да им испоручи наоружање, Украјина га шаље на бојно поље у својој дуго очекиваној контраофанзиви против руских снага како би повратила територију", наводи се у тексту.

Додаје се да је према подацима онлајн групе "Орикс", која бележи потврђену уништену војну опрему обе стране , до сада уништено, оштећено или напуштено најмање четири немачких "леопарда" и 16 америчких борбених возила "бредли".

Да су дуги и тешки разговори о  погону за ремонт при крају потврдио је почетком недеље и немачки канцелар Олаф Шолц, уз подсећање у тексту да је Немачка осим "леопарда" Украјини испоручила и ПВО системе попут "патриота" и "ирис Т", као и противавионске топове "гепард".  

Пољска је такође испоручила "леопарде" Украјини, претходно критикујући Немачку због оклевања да обезбеди ова борбена возила Кијеву, а варница не релацији Берлин-Варшава било је и око немачких залиха резервних делова за старије моделе "леопарда".

image