Немачка купује израелски противракетни систем, праве сопствену "Гвоздену куполу"

Немачка је јуче представила своју прву стратегију националне безбедности, у којем наводи Русију као главну претњу по своју и "евро-атлантску" безбедност

Комитет за буџет немачког Бундестага одобрио је прву траншу за куповину израелског противракетног система "стрела-3" (Arrow-3) у вредности од 560 милиона евра.

Укупна цена целокупног система за пресретање балистичких ракета требало би да износи око четири милијарде евра, а чиниће део ширег програма модернизације немачке војске који је прошле године најавио канцелар Олаф Шолц, а чија је укупна цена око 100 милијарди евра.

Комитет Бундестага је такође одобрио и 950 милиона евра за куповину шест ПВО система домаће производње ИРИС-Т-СЛМ.

"Куповином немачких ИРИС-Т СЛМ система и израелских 'стрела', ми настављамо са два значајна пројекта у оквиру специјалних снага Бундесвера, који ће помоћи у изградњи одбрамбеног штита у Немачкој", рекла је чланица комитета и посланица владајућих Слободних демократа Карстен Клајн за "Политико".

Систем "стрела-3" развија и производи Израелски ваздухопловни институт у сарадњи са америчким "Боингом". Клајн је рекла ће систем противваздушне одбране имати домет око 2.400 километара.

Израел тај систем користи од 2017. године, као део одбрамбене мреже познате као "Гвоздена купола" (Iron Dome). Берлин жели да потпише уговор о куповини "стрела" до краја 2023. године, наводи "Политико", док би систем требало да постане употребљив до краја 2025. године.

Као део повећане потрошње на одбрану широм Европе након почетка руске Специјалне војне операције, европске ваздухопловне компаније страхују да ће милијарде евра отићи произвођачима ван ЕУ, укључујући онима из Израела, Јужне Кореје и Турске.

Подсећамо, Немачка је јуче представила своју прву стратегију националне безбедности, у којем наводи Русију као главну претњу по своју и "евро-атлантску" безбедност.

"Данашња Русија је за сада најзначајнија претња миру и безбедности у евроатлантском подручју", стоји у стратешком документу немачке владе, који се такође бави енергетском сигурношћу и приступом сировинама и технологији, преноси "Блумберг".