Свет

Норвешка и Данска шаљу Украјини још 9.000 комада артиљеријске муниције

Важно је да наставимо да заједнички подржавамо Кијев докле год је потребно, истакао је норвешки министар одбране
Норвешка и Данска шаљу Украјини још 9.000 комада артиљеријске муниције© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Норвешка и Данска послаће Украјини додатних 9.000 комада артиљеријске муниције, саопштило је норвешко Министарство одбране на свом сајту.

Норвешка ће донирати гранате, док је Данска задужена за упаљаче и погонско пуњење.

"Украјини је хитно потребна артиљеријска муниција. Како би је добили што пре, одлучили смо да удружимо снаге с Данском за нову донацију", рекао је министар одбране Норвешке Бјорн Арилд Грам и додао да је важно да наставе да заједно подржавају Кијев докле год је потребно.

Норвешка ће донирати и 7.000 артиљеријских метака из сопствених залиха који се већ шаљу на фронт раније, а раније је поклонила њих 20.000, што ће рећи да је до сада уступила Кијеву укупно 27.000 комада, а заједно с Данском 17.000.

"Украјини и даље хитно треба муниција у борби против Русије. Данска се, заједно с другим земљама ЕУ и НАТО-а, прилагођава низу различитих мера. Заједно с Норвешком сада можемо да пошаљемо више од 9.000 артиљеријских метака за кратко време", изјавио је в. д. министра одбране данске Трелс Лунд Пулсен. 

Уз то Данска ће донирати још 1.500 артиљеријских метака и 500 граната.

Артиљеријски меци се могу користити у неколико врста артиљерије, укључујући америчку самоходну хаубицу М109, које је Норвешка већ слала Украјини, наводи се у саопштењу тамошњег министарства.

image