Свет

"Блумберг": Поправка подморнице "Конектикат" открива проблеме америчке морнарице

Постављају се питања о капацитетима морнарице САД у случају сукоба са Кином
"Блумберг": Поправка подморнице "Конектикат" открива проблеме америчке морнарицеwww.globallookpress.com © US Navy/via Globallookpress.com

Америчка подморница "Конектикат" оштећена у Јужном кинеском мору при судару са гребеном пре 19 месеци, биће враћена у употребу најраније почетком 2026. године, саопштила је Морнарица САД.

"Конектикат", једна од три напредне америчке подморнице типа "морски вук", сударио се са гребеном који није био означен на мапама 2. октобра 2021. године. Морнарица оцењује да ће поправка прамца и доњег кормила коштати око 80 милиона долара — што није велики издатак за Пентагон, али дуго чекање на повратак брода у службу указује на друге проблеме америчке морнарице, преноси "Блумберг".

"Сага о поправци 'Конектиката' указује на мањак капацитета за поправку у морнарици", рекла је Дајана Маурер, директорка сектора за војне евалуације при Канцеларији за одговорност владе (ГАО), додавши да "то затим поставља питања о способности морнарице да врши поправке у случају сукоба" са Кином.

Иако амерички званичници сматрају да су подморнице кључна предност коју имају у односу на бројчано снажнију кинеску морнарицу, ГАО је у резимеу из 2022. године о капацитетима САД против Кине указао да би споре поправке ту предност могле довести у питање.

Наиме, америчка морнарица је у периоду од 2008. до 2018. године због спорог ремонта изгубила 10.363 оперативна дана, а што би иначе био просек за период од 28 година.

Друга скорашња процена Канцеларије за одговорност владе закључила је да су, у периоду између 2014. и 2020. фискалне године, подморнице морнарице САД на ремонту провеле 9.563 дана више него што је било очекивано.

Тренутно је 18 од 49 америчких подморница за брзи напад ван функције, а што представља више од трећине те флоте, и чека на ремонт или се управо поправља, указују документи морнарице САД.

Подморнице за брзи напад испаљују торпеда и крстареће ракете "томахавк", што би их учинило кључним пловилима у потенцијалном сукобу са Кином око Тајвана или морских путева у Јужном кинеском мору, напомиње "Блумберг".

Поврх тога, истрага је утврдила да је хаварија "Конектиката" могла бити избегнута, те су његов командир, извршни и виши официр разрешени дужности.

image