Свет

Доњи дом британског парламента поручио Џонсону: Лагао си нас, Борисе

Извештај критикује понашање бившег премијера и наводи да би се суочио са суспензијом од 90 дана да је још увек посланик
Доњи дом британског парламента поручио Џонсону: Лагао си нас, БорисеGetty © Ben Pruchnie / Staff

Доњи дом британског парламента осудио је Бориса Џонсона, бившег британског премијера због лагања у вези са скандалом "партигејт" и довео у питање могућност његовог евентуалног политичког повратка.

Како наводи "Фајненшел тајмс", извештај посланика одбора за привилегије Доњег дома представља жестоку критику Џонсоновог понашања и наводи да је починио вишеструко непоштовање парламента.

Комитет је навео да би, да није већ поднео оставку на место посланика, Џонсон требало да буде суспендован из парламента на 90 дана због "непоштовања које се понављало и настојања да подрије подри парламентарни процес".

Џонсон је, наводе посланици, намерно обмануо посланике, лагао комитет, нарушио поверење, оспорио веће и био саучесник у "кампањи злоупотребе и покушају застрашивања одбора".

У јеку пандемије коронавируса, када су у Британији биле на снази строге мере карантина, Џонсон је присуствовао низу журки које су његови блиски сарадници организовали у Даунинг стриту и Вајтхолу. Џонсона је и сама полиција казнила због кршења прописа о локдауну, али је тадашњи премијер више пута негирао да је прекршио било каква правила. "Партигејт" скандал изазвао је бес јавности која је недељама била "под кључем" док је премијер испијао коктеле.

Као додатни ударац за Џонсона, вишестраначко веће је такође препоручило да му се "не одобри пропусница бившег члана" – ограничавајући му приступ скупштинском поседу. То заправо значи да је њему забрањен улазак у парламент.

Џонсон је прошлог петка дао оставку на месту посланика након што је добио нацрт извештаја комитета, рекавши да је жртва "политичких најамника". Срећом по њега будући да би, да је остао у скупштини, био избачен, пише "Фајненшел тајмс".

Џонсон, мајстор преживљавања политичких бродолома и контроверзи, рекао да је напустио парламент "за сада", остављајући отвореном могућност повратка на општим изборима следеће године.

Он и његови савезници се надају да ће се торијевци сложити да је Џонсон жртва естаблишмента, иако многи посланици конзервативаца већ позивају премијера Ришија Сунака да блокира Џонсона са листе парламентарних кандидата странке.

image