Свет

Русија расписала изборе: На гласање у четири нова региона

Први пут се у новим регионима одржавају избори, то су наше право и дужност, рекла је Ела Памфилова, председница Централне изборне комисије РФ
Русија расписала изборе: На гласање у четири нова регионаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Руска Централна изборна комисија расписала је у четвртак изборе за скупштине и општинска представничка тела у четири нова руска региона за 10. септембар.

Одлука је донета једногласно и биће упућена руском председнику Владимиру Путину.

"Данас је веома важан и значајан састанак. Преузимамо огромну одговорност и сваки члан изборне комисије то разуме. Први пут наши нови региони одржавају изборе заједно са целом државом. Омогућити то је наше право и дужност", рекла је Ела Памфилова, председница Централне изборне комисије РФ.

Она је истакла да су избори веома важни за грађане нових региона, јер ће им дати политичку стабилност и омогућити формирање локалне власти.

"Огроман посао је урађен на успостављању система изборних комисија у регионима. Посао је урадила цела Централна изборна комисија, али пре свега њена председница [Ела Памфилова], заједно са свим органима извршне власти. Успоставити систем од нуле је подвиг, а од данас, овај процес је скоро завршен", рекао је заменик председника Централне изборне комисије Николај Булајев.

Руски председник Владимир Путин потписао је 29. маја закон који омогућава четири нова руска региона да утврде додатне изборне прописе. Законом се утврђује поступак одржавања избора у ванредном стању.

Највиши званичник региона где је на снази ванредно стање може поднети предлог Централној изборној комисији Руске Федерације за одржавање избора или референдума најраније 130 дана, а најкасније 90 дана пре гласања.

Према закону, ЦИК ће се консултовати са руским Министарством одбране и Федералном службом безбедности у року од пет дана од пријема предлога. На основу консултација, ЦИК ће одлучити да ли ће одржати изборе или референдум, или ће одбити предлог.

Ако се након избора или расписивања референдума покаже да би њихово припремање и одржавање у том региону могло угрозити живот и здравље људи, гласање ће бити одложено одлуком Централне изборне комисије Руске Федерације, која ће потом о одлуци одмах обавестити председника Русије, наводи се у закону.

Русија је одредила 10. септембар за дан избора у којима ће учествовати Доњецка и Луганска Народна Република, Запорошка и Херсонска област, чији су се становници великом већином одлучили за сједињење са Руском Федерацијом на референдумима одржаним претходне године.

image