Медитеранска мигрантска рута најсмртоноснија у последњих шест година

Централно-медитеранска рута један је од најсмртоноснијих прелаза на свету, а у првих четири месеца ове године на том путу умрло је више од 440 људи

Број људи који крећу на опасно путовање преко Медитеранског мора до Европе досегао је највећи број у последњих шест година, а у односу на раније године значајно се повећао и број оних који умиру на том путу.

У последњој таквој несрећи на мору, која се догодила ове недеље, најмање 79 миграната удавило се када је њихов брод захватило олујно невреме у близини обала Грчке. У фебруару, на мору је страдало више од 90 миграната, међу њима 34 деце, када се њихов дрвени брод распао у близини Калабрије.

Централно-медитеранска рута један је од најсмртоноснијих прелаза на свету, а у првих четири месеца ове године на том путу умрло је више од 440 људи, највише од 2017. године, наводи се у тексту "Волстрит џорнала" који цитира податке  агенције за мигранте Уједињених нација.

Од 2014. на овој рути страдало је више од 20.000 људи покушавајући да се домогне европског копна, а најсмртоноснија година била је 2016. када је беснео рат у Сирији.  

Овог пута, већина оних који се нађу на овој рути не тражи уточиште од рата, већ бежи од економске кризе и немаштине, што је случај са мигрантима из Туниса и Египта, земаља које нису типично биле међу онима из којих су преко мора долазили мигранти.

Тунишани и Египћани сада су се придружили мигрантима из других делова Африке који беже од рата и сиромаштва, наводи се у тексту.

Највећа група миграната која иде преко Либије су Египћани, око 22.300 њих напустило је на овај начин земљу 2022. године, подаци су цивилне организације "Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала" из Женеве. Број је дуплиран у односу на 2021.  

Амерички медиј преноси причу једног од миграната из Египта који је стигао до Италије пошто је његов брод провео осам дана на мору. Он је испричао да му је плата у граду на северу Египта била око 97 долара месечно, да сада у Милану ради физичке послове за 300 евра месечно, надајући се да ће успети да врати 110.000 египатских фунти (око 3.500 долара) колико је позајмио за путовање.  

Ове године, убедљиво највише миграната стигло је у Италију (54.205), за којом следе Шпанија (10.361), Грчка (6.498), Кипар (1.622) и Малта (92), подаци су Високог комесаријата за избеглице УН.

Земље Европске уније, као и у претходној мигрантској кризи, препиру се око тога како расподелити одговорност за тражиоце азила. У покушају да се ситуација ублажи, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће ЕУ овог месеца понудити више од милијарде евра помоћи Тунису, како би утрла пут Међународном монетарном фонду да одобри свој пакет помоћи овој земљи вредан 1,9 милијарди евра.

Приликом недавне посете Сфаксу, тунишански председник Каис Саид изјавио је да његова земља неће бити "чувар граница Европе", нити ће сносити трошкове одговора на мигрантску кризу, наводи се у тексту. У међувремену, како се додаје, расте број миграната који долазе у Тунис и одатле покушавају да скупе новац и оду пут Европе преко опасне руте. Поједини од њих долазе из афричких земаља, пешке или ауто-стопом прелазе преко територија више држава и прелазе границу преко Алжира, где је она најпорознија.

Више од 48.000 људи бродом је из Туниса отишло ка Европи у првих пет месеци ове године, из Либије више од 30.000 њих.

Многи Африканци кажу да у Тунису једва могу да обезбеде храну и воду за себе, због чега су спремни да ризикују живот путујући преко Медитерана. Порасла је и стопа криминала што власти повезују са повећаним бројем миграната.

Током муслиманског празника Рамазана у априлу, када је контрола приобалних снага била нешто лабавија, огроман број миграната покушао је да искористи своје шансе преко луке Сфакс што се завршило са стотинама мртвих чија су тела преплавила градске мртвачнице и болнице.  

Путовање бродом из Туниса кошта од неколико стотина до неколико хиљада тунишанских динара (сто тунишких динара је око 32 долара) у зависности од квалитета брода, а некад и од тога из које земље мигранти долазе.

Преноси се разговор са женом из Обале Слоноваче, која у Тунису заједно са групом афричких жена, поред пута продаје шампоне и фарбе за косу и која се нада да ће на тај начин прикупити недостајућу половину од 1.200 долара за пут преко Медитерана до италијанске обале.

Други Африканац, из Судана, којег су либијске власти притвориле приликом првог покушаја да пређе медитеранску руту, добио је, како је испричао, попуст на други покушај преласка до Европе и сада у Тунису покушава да скупи потребних 1.500 динара, око 480 долара, за нови покушај.