"Телеграф": Европа се суочава са новим таласом украјинских избеглица

На континенту је систем близу пуцања, земље упозоравају да не могу да приме више људи

Европа се суочава са новим таласом украјинских избеглица које су напустиле своје домове услед нестанка струје и грејања у тој земљи, пише британски лист "Телеграф".

Највише Украјинаца је примила Пољска у којој је тренутно званично регистровано скоро милион и по украјинских избеглицах.

"У земљи постоји огромна подршка Украјини, али трошкови живота почињу да утичу на економију", наводи "Телеграф" и додаје да ће од средине новембра Украјинци који живе у заједничком смештају, а имају посао, морати да плате половину трошкова смештаја.

"У остатку Европе, систем је близу пуцања. Више од милион Украјинаца стигло је у Немачку, где су општине упозориле да не могу да приме више људи. Постављени су шатори и привремена склоништа јер су мигрантски центри пуни", пише британски лист.

У тој земљи је дошло и до пожара у хотелима који примају избеглице, а полиција сумња да је реч о подметнутим и политички мотивисаним пожарима.

За то време, ирска влада је саопштила да ће је следеће године брига о 100.000 украјинских избеглица коштати две и по милијарде евра, те да може да прими до 200.000 Украјинаца.

И поред тога, у Даблину тешко налазе смештај за избеглице, због чега су кревети распоређени и по спортским центрима. Из хотела "Краун плаза" у престоници Ирске саопштили су да ће више од 400 тражилаца азила из Украјине морати да напусти хотел након што није обновљен шестомесечни владин уговор о обезбеђивању смештаја. Уговори са још 364 хотела истећи ће до Божића, 25. децембра.

Једна од држава која је под најжећим ударом је Мађарска у коју је од почетка руско-украјинског сукоба ушло више од 900.000 избеглица. У једном дану је дошло чак 25.000 њих, углавном жене и деце.

Тачан број украјинских избеглица у Мађарској није познат, а велики број њих Мађарску користи као успутну станицу на путу ка западноевропским државама.

Влада ове земље је до сада потрошила 68 милиона евра и још 21 милион из фондова ЕУ на свој хуманитарни програм, упркос негативном погледу на имиграције.

Центар у Будимпешти је отворен 24 сата, а украјинске избеглице на располагању имају медицинску помоћ и ветеринара за псе и мачке, па чак и за пацове и папагаје, пише "Телеграф" и додаје да су Мађари преплавили центар донацијама играчака и одеће.

Међутим, на топлу добродошлицу не наилазе избеглице које стижу са јужне границе са Србијом, где долази до "инвазије миграната", тврди мађарски премијер Виктор Орбан. Ове године, мађарске власти ухапсиле су и послале назад скоро 230.000 миграната, готово двоструко више у односу на прошлу годину.