Свет

Израел забринут због могућности да америчко оружје из Украјине заврши у Ирану

Иранска мисија при УН рекла је да нема информације у вези са могућим трансфером америчког оружја, али је окривила Вашингтон за подстицање рата кроз бројне пакете оружја послатог Кијеву
Израел забринут због могућности да америчко оружје из Украјине заврши у Ирануwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Израел је забринут због ризика да оружје које су САД и друге западне земље дале Украјини заврши у рукама израелских непријатеља на Блиском истоку, укључујући Иран, рекао је високопозиционирани званичник Израелских одбрамбених снага (ИДФ) за "Њузвик". 

Многи стручњаци оцењују да су ове бриге реалне и да би такав развој ситуације отворио још једно поглавље у дугој историји преусмеравања америчких испорука оружја и оснажио непријатеље Израела и САД, док су западне владе сконцентрисане на сукоб у Украјини. 

Израелски командант, који је желео да остане анониман, рекао је да су на испоруке оружја у Украјину, као што је противтенковски ракетни систем Јавелин, мотриле паравојне снаге на обе стране.

"Проруске формације су желеле да преусмере заплењено америчко оружје због блиских одбрамбених веза Москве и Техерана, док су проукрајински елементи углавном били мотивисани новцем од шверца оружја", навео је израелски командант.

Он је додао да је главна рута ишла преко Црног до Средоземног мора и оценио да је ситуација за Израел "веома опасна" због два разлога:

"Први је да могу да испитају оружје, а затим да науче да га производе. Посебно говорим о Ирану. Други проблем је што смо веома забринути да ће те технологије пасти у руке Хезболаха и Хамаса", истакао је саговорник "Њузвика". 

Он је рекао да је тешко дати тачне процене ситуације, због тога што ИДФ традиционално прати догађаје на Блиском истоку, док се прилив оружја проширио на Европу и северну Африку. 

"Видимо знакове, а ово је веома, веома забрињавајуће", додао је. 

Те забринутости се појављују у време појачаних тензија између Израела и Ирана, који настављају да размењују претње. Осим тога, израелско-палестинско насиље значајно се погоршало током прошле године. 

Иранска мисија при УН рекла је за "Њузвик" да "нема информација" у вези са могућим трансфером америчког оружја из Русије, али је окривила Вашингтон за подстицање рата кроз бројне пакете оружја послатог Кијеву.

"Сматрамо да ће са сваким даном рата, шанса за мир бити све тежа. Поред тога, трајна штета коју ће овај рат да нанесе биће озбиљна по народе у региону и светски мир уопште", саопштила је иранска мисија. 

Они су истакли да решење за окончање рата није у слању оружја Украјини, већ у томе да "охрабримо, олакшамо и помогнемо обема странама да седну за сто и пронађу решење".

Амерички званичници су признали забринутост због преусмеравања оружја које је испоручио Пентагон, иако су у великој мери умањили ризик, тврдећи да су мере које су предузели и Вашингтон и Кијев да спрече неовлашћени проток оружја у великој мери биле успешне.

image