Свет

Столтенберг остаје на челу НАТО-а?

Генерални секретар НАТО-а је на маргинама састанка министара одбране Алијансе у Бриселу инсистирао на томе да неће тражити још једно продужење мандата, али није одговорио шта ће урадити уколико га челници замоле да остане на положају
Столтенберг остаје на челу НАТО-а?© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оставио је отворену могућност да му се продужи мандат, пошто су високи званичници држава чланица Алијансе подржали ту идеју, укључујући и једног од његових потенцијалних наследника, пренео је Ројтерс.

Упитан да ли су га током посете Вашингтону убедили да остане први човек западног војног пакта, Столтенберг је рекао: "Одговоран сам за све одлуке које НАТО треба да донесе, осим оне о мојој будућности. О томе треба да одлучи 31 савезник."

Агенција подсећа да је Столтенберг, иначе бивши премијер Норвешке, у септембру изјавио да не тражи још једно продужење мандата.

Обраћајући се новинарима на маргинама састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу, Столтенберг је инсистирао да остаје при пређашњем ставу, али је у више наврата одбио да каже шта би урадио уколико би га чланице Алијансе замолиле да остане генерални секретар.

Његов мандат је већ три пута продужен и он би требало да се у септембру повуче после девет година на месту генералног секретара НАТО-а.

Међутим, како наводи британска агенција, чланице овог војног савеза се боре да пронађу наследника који би могао да доведе до неопходног консензуса 31 чланице.

image