Столтенберг: Нећемо позвати Украјину да се придружи НАТО-у

На предстојећем самиту у Виљнусу разговараћемо о томе како Украјину приближити Алијанси, сигуран сам да ћемо наћи заједничко решење, казао је генерални секретар НАТО-а

Лидери НАТО земаља на самиту у Виљнусу у јулу не намеравају да позову Украјину у Алијансу, већ ће само разговарати о даљем зближавању са Кијевом, изјавио је генерални секретар организације Јенс Столтенберг након састанка шефова министарстава одбране земаља те организације.

"Нећемо разговарати о позиву на самиту у Виљнусу, али ћемо разговарати о томе како Украјину приближити НАТО-у. Сигуран сам да ћемо наћи заједничко решење како да Украјину приближимо НАТО-у", казао је Столтенберг.

Он је додао да Алијанса жели да одржи први састанак Савета Украјина-НАТО уз учешће украјинског председника Владимира Зеленског током самита у јулу.

"Радимо на стварању Савета Украјина-НАТО. Очекујемо да ћемо први састанак новог Савета одржати у Виљнусу уз учешће Зеленског", навео је.

Наиме, чланице НАТО напредовале су у преговорима о сету безбедносних гаранција за Украјину, али су остале подељене око тога како помоћи Кијеву да постане чланица Алијансе.

Државе окупљене у НАТО слажу се да Украјина неће постати чланица док траје сукоб с Русијом, али су подељена мишљења око тога како дати конкретнија обећања Кијеву од оног из 2008. године: да ће Украјина једном постати члан, пише "Блумберг".

Источноевропске земље, али и Француска, предлажу да се одреди детаљна мапа пута пријема Украјине у чланство, док се Сједињене Америчке Државе и Немачка опиру давању чврстих обећања, усредсређујући се на непосредну помоћ за борбе на фронту.