Сатанисти поручују: Промена пола је верско право, боримо се против кршења телесне аутономије

Сатанисти понудили своје представнике као вештаке пред судом

Сатанистички храм (ТСТ), група активиста из САД која се представља као верска организација, понудила је да њени "свештеници" сведоче у име транс чланова ТСТ-а да су процедуре промене пола део основних начела сатанизма.

Понуда, објављена на друштвеним мрежама "посебно је прилагођена транс члановима ТСТ-а који се суочавају са кршењем своје телесне аутономије од стране владиних власти на локалном, државном или савезном нивоу", наводе из ТСТ-а.

Транс права су постала актуелно политичко питање у САД, са конзервативним политичарима који се залажу за строга ограничења у неким областима. У априлу је Представнички дом под контролом републиканаца усвојио закон којим се забрањује трансродним женама и девојкама да се такмиче у женским школским спортовима. Либерални противници такву политику називају трансфобичном.

Храм тврди да има преко 700.000 чланова широм света и наводи пуну личну контролу над нечијим телом као једно од својих седам начела. Организација наводи да промовише слободу појединца, секуларизам и разум.