Свет

Драма око Столтенберговог наследника: НАТО сада разматра упаривање са ЕУ трком за највише положаје

Расподела четири позиције уместо једне може помоћи да се олакшају неуспешни преговори о наследнику шефа НАТО
Драма око Столтенберговог наследника: НАТО сада разматра упаривање са ЕУ трком за највише положајеGetty © Roman Pilipey / Stringer

Јенс Столтенберг још не може да оде - то је став савезника у НАТО-у док се шеф војне алијансе ближи крају свог мандата, а земље не успевају да се договоре око његовог наследника.

Скоро деценијски мандат лидера НАТО-а, који је више пута продужен, истиче ове јесени. Али савезници у НАТО-у сада покушавају да му продуже мандат до самита Алијансе у Вашингтону следеће године, тврде дипломате.

Овај потез би, наравно, дао лидерима више времена да пронађу наследника. Али то би такође гурнуло одлуку у изборну годину за ЕУ, омогућавајући јој да постане део политичке борбе око тога ко ће управљати главним институцијама ЕУ у наредних пет година, пише "Политико".

Као и највиши посао НАТО-а, позиције ЕУ захтевају геополитички баланс. А расподела четири позиције уместо једне може помоћи у олакшавању тих преговора, омогућавајући земљама да подрже кандидата у НАТО-у, на пример, у замену за постављање свог жељеног кандидата на врх Европске комисије.

То није решење које се свима допада. "Сигуран сам да се некима од нас то дефинитивно не допада", рекао је дипломата из централне Европе. Али је другима то прихватљиво, додао је дипломата.

У сваком случају, ако НАТО не може да пронађе замену за Столтенберга у наредних неколико недеља, шеф алијансе вероватно остаје ту где је, кажу дипломате. То би могло да учини да посао шефа НАТО-а буде још једно место које треба попунити док се европски лидери цењкају око највиших позиција у блоку.

Дискусија ће се убрзати након европских избора следећег јуна, када ће се гласати за нови Европски парламент. Резултати ће затим утицати на то ко ће водити извршну власт ЕУ, Европску комисију и Европски савет, који окупља 27 лидера блока, као и парламент.

Исход би такође могао да утиче на то ко ће преузети дужност у НАТО-у ако се сви послови споје у једну политичку дискусију.

Неким савезницима не смета да ове одлуке доносе у истом временском оквиру, али други су упозорили да се та два света не мешају.

"Потребан нам је најпогоднији кандидат, који може да уједини трансатлантску заједницу, а не да поставља вештачке баријере", рекао је високи дипломата из источне Европе. Дипломата је истакао да они "нису против" кандидата из ЕУ. "Али зашто повезивање? Шта је разлог томе?"

Високи западноевропски дипломата је такође признао да су свесни забринутости да би продужење могло да "додатно погорша" ситуацију и да место у НАТО изгледа као "утешна награда".

Столтенберг је, са своје стране, више пута инсистирао да не жели да остане, али као генерални секретар од 2014. године, шеф НАТО-а добија продужење за продужењем.

А последњих недеља, савезници се муче да постигну консензус око било ког од водећих кандидата да га замени, укључујући данску премијерку Мете Фредериксен и британског министра одбране Бена Воласа.

Неодлучност произилази из веома дугачке листе преференција савезника: многе престонице желе бившег шефа владе — некога са стажом и искуством да се креће кроз тешку трансатлантску политику, посебно ако на челу САД буде председник који гура "изолованост".

Одређени број престоница такође даје предност женском кандидату. Неке владе ЕУ инсистирају да након скоро деценије генералног секретара који није члан ЕУ, следећи шеф мора да дође из блока. А за неке је важно да следећи начелник дође из земље која је озбиљна по питању трошкова одбране.

Осим тога, са сукобом у Украјини, генерални секретар мора да буде неко ко је прихватљив за јастребове, али кога велики капитали виде као довољно смиреног и хладне главе.

Врло мали број лидера испуњава критеријуме. А неколико имена која би могла да добију широку подршку - попут холандског премијера Марка Рутеа - рекло је да их не занима.

Као резултат тога, идеја продужења мандата Столтенбергу сада се увлачи у јавне коментаре званичника.

"Ако се не договоримо око кандидата, НАТО наравно неће остати без генералног секретара", рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус новинарима у четвртак током састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу. "И стога, ја сам наравно за продужење" мандата.

А Фредериксен, која је раније била истакнута као водећи кандидат, рекла је ове недеље да ће подржати Столтенберга ако жели да остане. "Нисам на путу за НАТО", рекла је она.

image