"Генијална" идеја америчког дипломате: Пошаљимо Кијеву и Ф-16 и А-10 и касетну муницију

САД не треба да се суздржавају када је реч о подршци Украјини, рекао Бушов амбасадор и Цијин човек

Бивши амерички амбасадор и специјални представник за Украјину Курт Вокер позвао је Вашингтон да пошаље Кијеву авионе за блиску ваздушну подршку А-10, као и ловце Ф-16, уз опаску да би САД могле да учине још више за своје савезнике.

У интервјуу за украјинску агенцију Укринформ, Вокер је рекао да је америчка подршка Кијеву до сада била значајна али је нагласио да "то не значи да смо урадили све. Могли бисмо да учинимо више."

Према његовим речима, из страха да се Русија не испровоцира и не гурне у нуклеарни сукоб, САД су показале "уздржаност" у слању војне помоћи, вредне милијарде долара.

Сада је, "поред онога што радимо са Ф-16 - а и то би требало брже да иде", потребно послати још ракетних система АТАЦМС, касетне муниције, авиона за блиску ваздушну подршку А-10, рекао је бивши човек Ције.

Вокер је био амбасадор Џорџа В. Буша у НАТО-у 2008. и 2009. године, а Трампова Бела кућа га је 2017. именовала за специјалног представника САД за преговоре о Украјини. Он је 2019. био први сведок који је сведочио и био кључна фигура у истрази Представничког дома о опозиву председника Трампа.

Иако авиони А-10 нису главна тема у разговорима о авионима-за-Украјину, ово није први пут да се помињу. Украјина их је тражила од Вашингтона на самом почетку сукоба, чак су и основали импровизовану академију за обуку будућих пилота иако експерти упозоравају да су ови авиони лака мета ловцима и ПВО ракетама.

Осврнувши се на АТАЦМС, Вокер је рекао да САД до сада нису испоручивале Украјини овај ракетни систем, али да се "нада да сада преиспитују" своју одлуку.

Поменуте су и касетне бомбе, контроверзна муниција коју је забранило 111 земаља широм света и коју је Украјина тражила од САД које их, за разлику од већине других глобалних спонзора Кијева, укључујући већину Европе, већ ставила ван закона.