Блинкен: Нема назнака да се Русија припрема да употреби нуклеарно оружје

Вашингтон не види разлог да прилагоди своју нуклеарну политику

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да нема назнака да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје.

Нема назнака да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје и Сједињене Државе не виде разлог да прилагоде свој нуклеарни став, рекао је Блинкен новинарима у Сингапуру.

Његови коментари уследили су након што је руски председник Владимир Путин рекао да би Русија "теоретски" могла да употреби нуклеарно оружје ако постоји претња њеном територијалном интегритету или постојању, али да тренутно нема потребе за тим.

Руски председник је, такође, оштро критиковао НАТО и упозорио да постоји "озбиљна опасност од даљег увлачења" алијансе у војни сукоб испоруком војног наоружања Украјини.

Блинкен је, како пише Ројтерс, навео да администрација председника Џозефа Бајдена помно прати ситуацију између Русије и Белорусије након што је Путин данас изјавио да је Москва распоредила тактичко нуклеарно оружје у суседну земљу.

Како је додао, САД су и даље посвећене одбрани "сваког центиметра" територије НАТО, пренео је Си-Ен-Ен.

"А што се тиче саме Белорусије, ово је само још један пример (председника Белорусије Александра) Лукашенка који доноси неодговорне, провокативне одлуке да уступи контролу над суверенитетом Белорусије против воље белоруског народа", рекао је Блинкен.

Раније ове недеље, Лукашенко је рекао је да је његова земља спремна да преузме тактичко нуклеарно оружје од Русије, напомињући да је такво оружје потребно у циљу одвраћања од агресије.