Бајден без милости за Украјину: Нема пречице до чланства у НАТО

Амерички председник поручио је да ће и Кијев морати да испуни исте стандарде као и друге чланице

Сједињене Државе нису за то да Украјина у НАТО уђе по поједностављеној процедури, преносе РИА Новости, позивајући се на информације медија центра Беле куће.

"Украјина мора да испуни исте стандарде као и друге чланице да би била део НАТО", рекао је амерички председник Џозеф Бајден, напомињући да за Кијев неће поједностављати процес приступања Алијанси.

Амерички председник је, такође, рекао да сматра да је размештање руског тактичког нуклеарног оружја у Белорусији "потпуно неодговорно".

"Коментарисао сам то више пута. То је потпуно неодговорно", рекао је он.

Украјински лидер Владимир Зеленски рекао је раније да се Украјина нада да ће добити позивницу у Алијансу на јулском самиту те организације у Виљнусу.

Борци Оружаних снага те земље, како је истакао, разочарани су што Кијев још није добио позитиван одговор по овом питању.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг нагласио је да лидери алијансе на предстојећем самиту немају намеру да бившу совјетску републику позову у војни блок, већ истиче да ће само разговарати о даљем зближавању Кијевом.

Америчка амбасадорка при Алијанси Џулијан Смит поручила је недавно да верује да су савезници сагласни да је позив за улазак Кијева у НАТО мало вероватан све док су укључени у рат.