Свет

Турци предлажу да истанбулска "војска" брани Париз

Пацове из француске престонице могле би да победе једино турске мачке и пси, сматра колумниста "Сабаха"
Турци предлажу да истанбулска "војска" брани Париз© Andrew Redington/Getty Images

"Мирна коегзистенција с глодарима" постала је званична политика власти Париза које ни после вишегодишње борбе и потрошених 1,7 милиона евра нису успеле да се изборе са пацовима.

Штеточине су, међутим, овај рат добиле јер нису имале достојног противника, а колумниста "Сабаха" Мевлут Тезел сматра да би то могла бити турска животињска армија.

"Ако формирамо војску паса и мачака са улица и пошаљемо их у Париз, проблем ће бити решен. Понекад се побунимо против паса луталица и тога што имамо превише мачака на улицама, али у Истанбулу који има 16 милиона становника нема проблема са пацовима", истиче Тезел.

Париз је, према писању "Политика", увек имао напет однос са својим крзненим становницима-штеточинама. 

Пацови су, на пример, били одговорни за ширење бубонске куге која је у 14. веку избрисала половину популације града. Ипак, за време Опсаде Париза 1870-71 године, они су били "дар од Бога", будући да су били главна храна изгладнелим житељима француске престонице.  

Због недавних штрајкова ђубретара постоји и бојазан да би релативно стабилна пацовска популација (6 милиона) у Паризу могла да се намножи, а глодарима иду на руку и све више температуре и топлије време.

Истанбул с друге стране важи за престоницу мачака и како је недавно на Твитеру навео тамошњи градоначелник Екрем Имамоглу постоји јединствена емотивна веза између мачака и Истанбулаца.

Маце се обично појављују у пратњи паса луталица, а у парковима, пси се могу видети како се лењо сунчају у групама или спавају у кућицама које су поставили људи који живе у њиховим суседствима. Луталице из комшилука обично имају и имена, иако изгледа да нико никада не зна ко им их је и када дао.

Истина је да би Париз могао да добије пуно од идеје коју предлаже "Сабахов" колумниста, али је питање, да ли су становници турске престонице спремни да се зарад добра Француза, одрекну од својих љубимаца.

image