Израел гради оптичку везу између Европе и Азије

Државна енергетска групација ће изградити кабл дуж руте нафтовода којим управља преко Израела од медитеранске луке Ашкелон до Еилата на северу Црвеног мора

Израел ће изградити 254 километра (158 миља) оптичког кабла између Средоземног и Црвеног мора и тако ће створити сталну везу између Европе и земаља у Заливу и Азији, саопштило је данас Министарство финансија, преноси Ројтерс.

Додаје се да ће државна енергетска групација ЕАПЦ (Europe Asia Pipeline Company) изградити кабл дуж руте нафтовода којим управља преко Израела од медитеранске луке Ашкелон до Еилата на северу Црвеног мора.

Пројекат ће, рекао је извршни директор ЕАПЦ Ицик Леви (Itzik Levy) позиционирати Израел као "комуникациони копнени мост који повезује земље Залива и Азију са Европом".

"Кабл ће се прикључити на подморске каблове који стижу до обала Израела. Биће доступан било којој телекомуникационој компанији лиценцираној у Израелу под закупом на 25 година", саопштило је министарство.

ЕАПЦ нуди свој цевовод као алтернативу Суецком каналу. Групе за заштиту животне средине су то дуго сматрале опасношћу и доводиле у питање безбедност компаније, јер је 2014. због квара на цевоводу са пет милиона литара нафте поплављен пустињски природни резерват.

Министарство је саопштило да ће постављање оптичких влакана дуж трасе цевовода помоћи у праћењу било каквих промена на терену и откривању могућих цурења.