Свет

Лидер Јужне Африке: Топао пријем и у Москви и Кијеву, надамо се да ће наши предлози бити размотрени

Деескалација сукоба и преговори предуслови за мир, каже Рамафоса
Лидер Јужне Африке: Топао пријем и у Москви и Кијеву, надамо се да ће наши предлози бити размотрениwww.globallookpress.com © Zhang Yudong

Украјински конфликт мора бити решен дипломатским путем, рекао је председник Јужне Африке Сирил Рамафоса након посете Кијеву и Москви, у којима је разговарао са руководством двеју земаља и, заједно са афричким колегама, представио мировни предлог афричке заједнице.

Завршетак конфликта, како је оценио, одговара колективним интересима свих страна, укључујући и афричке државе, што је, како преносе руски медији, Рамафоса објаснио лидерима Украјине и Русије, иако је истакао да афричке лидере мир занима пре свега због људи које је сукоб директно погодио.

Рамафоса додаје да је афричка делегација била топло примљена у обе земље, што "улива наду и даје повод за оптимизам да ће предлози бити размотрени". 

Лидер Јужне Африке истакао је и да су се председници Русије и Украјине сложили да наставе даљу комуникацију на ову тему са делегацијама из Африке. 

"Зеленски и Путин су пристали на даљу сарадњу након ове прве посете. Како се ангажман између две стране и афричких лидера наставља, надамо се да ће, како процес буде одмицао, бити створена основа за деескалацију сукоба и преговоре - два суштинска предуслова за дугорочни мир", рекао је Рамафоса.

Јужна Африка, подсетимо, формулисала је основне принципе мировног предлога афричке заједнице, а у њој ће овог августа бити одржан и самит БРИКС-а. 

Афрички континент у великој мери зависи од извоза украјинских и руских житарица и ђубрива из лука у Црном мору. Услед новонастале ситуације, од прошлог фебруара афричка заједница суочила се са проблемима у снабдевању овим производима, што је у рекордно кратком временском периоду изазвало још већу глад у појединим афричким државама. 

Како би се ситуација стабилизовала, Москва и Кијев потписали су споразум о житу, који је требало да реши проблеме који су довели до прекида или отежаног слања житарица и ђубрива.

Ипак, од потписивања споразума до данас дошло је до проблема, због чега Москва разматра излазак из споразума. У том случају, како је то рекао једном приликом лидер Русије Владимир Путин, Русија ће афричким земљама потпуно бесплатно надоместити украјинске житарице које сада добија од Кијева. 

Заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачев такође је данас прокоментарисао посету афричке делегације Кијеву. Како је рекао, украјинска страна понашала се грубо и неприлично, "никакве мапе пута, преговори, постоји само једна правилна тачка гледишта на ствари" - то је став Кијева. Притом, додао је, украјинска страна и данас, након јавних признања бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег француског председника Франсоа Оланда, инсистира лажно на томе да је Москва крива за то што Мински споразуми нису успели.

"За кога треба да сматрају истакнуте госте да им као и пре и у 2023. години покушавају да 'продају' бајку о Русији која не испуњава обавезе Минских споразума", закључио је Косачев.

image