"Политико": Пригожин од нас тражио Ф-35; Шеф Вагнера: Хвала, а за авионе ми јавите приватном поруком

Вођа "Вагнер" групе Јевгениј Пригожин саркастично је затражио и америчке снајпере, митраљезе и лансере граната

Вођа групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин затражио је од "Политика" помоћ у опремању својих војника америчким авионима Ф-35.

У саркастичној поруци, Пригожин је такође затражио од портала да му помогну да се докопа америчких снајпера, митраљеза и бацача граната.

"Молим вас да разговарате са својим контактима како бисмо могли да добијемо ове залихе", рекао је Пригожин и додао: "Имам још једну молбу за вас. Дакле: Ф-35. Ако је могуће, као што смо раније разговарали, набавити залихе преко Новог Зеланда. Можда ће морати да допуне гориво на Хавајима, али ја заправо не предвиђам проблем."

"Политико" је затражио коментар од Пригожина на истрагу која је, наводно, пронашла доказе да је произвођач руске пушке "орсис Т-5000", коју користе његови људи, набавио муницију од америчке компаније.

Пригожин им је одговорио да су његови "вагнеровци" имали "огромну количину муниције из НАТО-а која је остала од украјинске војске".

Вођа групе "Вагнер" је такође понудио упознавање са Виктором Бутом, руским трговцем оружјем којег су САД ослободиле прошлог децембра у размени затвореника за кошаркашицу Бритни Грејнер.

"Сигуран сам да добро познајете Виктора Бута", рекао је Пригожин и додао: "Већ сам разговарао са њим - спреман је да поднесе све испоруке. Али претпоставићемо да сте ви страна у овом дијалогу са стране Сједињених Америчких Држава. Дакле, велико хвала на питањима и надам се да ћете ми одговорити. Очигледно, о испорукама Ф-35, одговорите приватном поруком".

И, на растанку, Пригожин је казао: "Друже, потпуно сам заборавио! Ако договор прође, моја сопствена "орсис" (пушка) ће бити мој лични поклон вама".