Свет

На танком леду: Блинкен завршава посету Кини, сусрет са Сијем био непознаница до последњег тренутка

Сусрет кинеског председника и америчког државног секретара остаје главна интрига посете Кини и биће показатељ успеха овог дипломатског путовања
На танком леду: Блинкен завршава посету Кини, сусрет са Сијем био непознаница до последњег тренутка© Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Државни секретар Сједињених Амерички Држава Ентони Блинкен данас завршава посету Кини, а у току дана требало би да се састане са кинеским председником Си Ђинпингом, рекао је неименовани званичник Стејт департмента, а пренео је Ројтерс.

Информација о састанку која тренутно највише интригира јавност у вези са првом посетом америчком државног секретара Кини у последњих пет година, није се могла добити после јутрошњег састанка Блинкена и директора Канцеларије за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Јиа. Двојица званичника разговарала су око три сата, како је пренео Ројтерс, и нису давали никакве изјаве за медије.

Дуго се спекулисало око тога хоће ли до сусрета двојице званичника уопште доћи. Сусрет кинеског председника Си Ђинпинга и америчког државног секретара Блинкена остаје главна интрига посете Кини и показатељ успеха овог дипломатског путовања, наводе амерички медији, док Ројтерс додаје да су све очи упрте у то да ли ће се кинески председник касније у току дана састати с Блинкеном.

Распоред Блинкенове посете Пекингу не укључује састанак са кинеским председником према распореду који је објавио Стејт департмент, преносе јутрос "РИА Новости", додајући да део америчких медија не искључује могућност да се двојица државника ипак састану.

Си-Би-Ес тако наводи да су у Пекингу у току припреме за могући састанак, иако не постоји коначан договор да ли ће до њега и доћи. Напомиње се да се сусрет очекује, али да још увек то нису потврдили ни Стејт департмент ни кинески званичници. "Њујорк тајмс" пише да се договарају завршни детаљи, да ће до сусрета вероватно доћи, као и да постоји могућност да састанак Си Ђинпинга и Блинкена неће бити потврђен до последњег минута.

Амерички државни секретар, иначе, требало би да оконча посету у вечерњим сатима, а за данас је планиран и састанак са америчким бизнисменима који раде у Кини.

Да ли ће се Блинкен састати са Сијем, то ће бити кључни показатељ кинеског интересовања да предузме кораке да обнови нарушене односе, истиче се у извештају о посети Си-Ен-Ена. Наводи се и да ће данашњи дан бити кључни тест за то колико су две силе спремне да раде на стабилизацији покиданих канала комуникације. Оне су се урушиле током претходних година, а нарочито када је у питању размена на високом војном нивоу, што је пробудило забринутост Вашингтона да би грешка или несрећан случај могли брзо да се преокрену у сукоб, истиче Си-Ен-Ен.

Водећи амерички медији пишу и да ће могући сусрет зависити и од тога како су протекли претходни састанци јуче и како ће протећи данашњи.

Првог дана посете, односно јуче, Блинкен се састао са министром спољних послова Кине Ћин Гангом, разговори су трајали око седам и по сати, укључујући и заједнички ручак од око два сата, и у саопштењу Стејт департмента описани су као "искрени" и "конструктивни". Али, са мало конкретног напретка у вези са бројним питањима која оптерећују односе две земље попут питања Тајвана, трговине, људских права, различитих гледишта на сукоб у Украјини, додаје Ројтерс у свом извештају позивајући се на неименованог високог америчког дипломату.

Питање Тајвана кључно за Кину

Државна кинеска телевизија Си-Си-Тиви навела је да је Ћин Ганг на састанку с Блинкеном, иза затворених врата, оценио да су кинеско-амерички односи на најнижој тачки од успостављања дипломатских односа и америчком званичнику поручио да је питање Тајвана кључно за Кину, да је то за Пекинг најважније питање у кинеско-америчким односима и највећи ризик.

И амерички дипломата којег цитира Ројтерс наводи да је на састанку било јасно да се ради о "дубоким разликама" између две земље, али да је Блинкеновом посетом учињен важан корак у постављању темеља за будуће сусрете и наставак дијалога.

На јутрошњем састанку, Тајван је истакао и Ванг Ји, наводећи да САД морају да поштују суверенитет Кине и да нема места за компромис по том питању. Он је додао да Америка мора да поштује принцип једне Кине на који се обавезала у три заједничка америчко-кинеска споразума, да поштује суверенитет Кине и јасно се супротстави независности Тајвана, рекао је Ванг Ји, а пренеле су "РИА Новости".

image