Нова фраза уместо чланства: Шта ће НАТО понудити Украјини у Вилњусу

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је човек на чија плећа пада незахвалан задатак да смисли нову фразу која ће се послужити Украјини на предстојећем скупу у Вилњусу, а коју ће подржати свих 31 чланица алијансе, пише дипломатски дописник за "Фајненшел тајмс"

Прошло је више од 15 година откако је војна алијанса на челу са САД саопштила да ће "Украјина бити чланица НАТО-а", а савезници имају још три недеље да пронађу начин како да иста недефинисана обећања саопште на нови начин, пише дипломатски дописник "Фајненшел тајмса" из Европе Хенри Фој.

Очекује се да ће на предстојећем скупу у Вилњусу 11. јула говорити и о будућем односу Алијансе са Кијевом, који већ дуже времена захтева конкретан пут ка свом чланству у НАТО-у. Са друге стране, Русија се категорички противи украјинским чланством у Алијанси, наводећи да би оно угрозило сигурност Руске Федерације.

У свему томе, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је човек на чија плећа пада незахвалан задатак да смисли нову фразу која ће се послужити Украјини, а коју ће подржати свих 31 чланица Алијансе, пише Фој.

Столтенберг тренутно борави у посети у Берлину да би се састао са немачким канцеларом Олафом Шолцом, који се до сада противио давању нових обећања Кијеву, а камоли конкретног временског оквира за приступ Украјине.

План за који Столтенбергу треба Шолцова подршка подразумевао би "давање једном руком, а одузимање другом", односно — дозволити Украјини да заобиђе "акциони план за чланство" (МАП), односно стандардни процес за приступање Алијанси, али не дати никакве назнаке када би та убрзана процедура могла да почне, наводи Фој.

Столтенберг се нада да ће Шолцов пристанак, ако га буде, бити довољан да умири Украјину и њене најватреније присталице унутар НАТО-а, односно Пољску и балтичке државе.

"Наравно, на столу су различите идеје, различити предлози, као што је увек случај када се разговара о важним питањима", рекао је генерални секретар НАТО-а дописнику "Фајненшел тајмса". "Различити савезници ће имати различите ставове о томе да ли треба да се држимо језика из 2008. или треба да имамо нешто друго. Разговарао сам са савезницима о опцијама за које мислим да нам могу помоћи да пронађемо добру, уједињену позицију", додао је он.

Столтенберг даље каже да је "апсолутно уверен" да ће се све ово завршити "нечиме што ће ујединити савезнике и слањем јасне поруке." У међувремену, позамашни неуспеси украјинске офанзиве, а самим тим и неуспех НАТО пројекта наоружавања кијевског режима за борбу против Русије, навели су и неке западне коментаторе да закључе како би лидерима војне алијансе било боље да се у Вилњусу запитају чему она уопште служи.