Свет

Велика Британија пооштрава санкције: Замрзавање руске имовине док Украјина не буде обештећена

Нови закон ће омогућити британској влади да дуже задржи санкције тако што ће изменити њихову сврху, а биће предвиђено да се санкције могу користити за тражење одштете од Русије
Велика Британија пооштрава санкције: Замрзавање руске имовине док Украјина не буде обештећенаwww.globallookpress.com © Ian Davidson

Британска влада објавила је планове да пооштри политику санкција према Русији, укључујући увођење закона о замрзавању имовине док Москва не пристане да исплати одштету Украјини, наводи "Ројтерс".

Нове мере ће захтевати од сваког појединца који је под санкцијама да открије имовину која се налази у Британији.

Влада је такође саопштила да ће постојати нова путања за замрзнуту имовину која ће бити донирана за обнову Украјине. 

Планови су објављени у току припрема Велике Британије која ће ове недеље бити домаћин конференције о обнови Украјине. Главна тема ће бити међународна подршка за опоравак Украјине и укључивање приватног сектора у тај процес.

Од почетка сукоба у Украјини Британија је замрзла имовину у вредности од 23 милијарде долара и санкционисала више од 1.550 руских појединаца, укључујући Романа Абрамовича, бившег власника фудбалског клуба "Челси".

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли рекао је да ће потребе Украјине за реконструкцијом бити "огромне", а нове мере ће "осигурати да Русија плати обнову земљу коју је тако безобзирно напала".

Нови закон ће омогућити британској влади да дуже задржи санкције тако што ће изменити њихову сврху. Закон ће предвиђати да се санкције могу користити за тражење одштете од Русије.

Процењени трошкови обнове Украјине за сада су више од 400 милијарди долара, према прорачунима Светске банке, Уједињених нација, Европске комисије и саме Украјине.

Британска влада је саопштила да ће детаљи о томе како ће фонд расподелити новац прикупљен од санкционисаних појединаца бити објављени накнадно.

image