Како је пропао Сан Франциско? Од најбогатијег, до града духова

Бутици су празни, хотели остају без туриста, радници су напустили канцеларије, а истовремено је око 7.000 бескућника сишло у центар града

Некада један од најбогатијих градова Америке гледано према средњој вредности прихода по домаћинству, Сан Франциско, за кратко време постао је град духова, дроге и бескућника.

"Дејли мејл" пише да је туризам у граду у Заливској области опао за 16 одсто у односу на ниво пре пандемије коронавируса, да су запослени напустили скупе канцеларије како би наставили са радом од куће, бутици су се испразнили, а уместо ајтијеваца и власника инвестиционих фондова из Силицијумске долине, око 7.000 бескућника спустило се у центар града и "шатор сити".

Некадашњи ужурбани Јунион Сквер и центар града овог, четвртог највећег града по броју становника у Калифорнији, сенка су некадашњег себе: редови празних продавница, хотели на издисају, укључујући и грандиозан "Хилтон", нису у стању да отплате своје хипотеке.

Чак је и историјска зграда Флад, која је преживела земљотрес далеке 1906. године, углавном празна: напустили су је "Геп", а "Др. Мартинс" и "Урбан Аутфитерс" нуде 70 одсто попуста пред затварање.

На другој страни Маркет Стрита читави тржни центри планирају одлазак.

"Многе радње се затварају, многи хотели се затварају. Више не можете да добијете никога на телефон у центру јер многи људи раде од куће. Бескућници, такође, не привлаче људе на останак или долазак у град. Оне врше нужду и уринирају на улици. Они се дрогирају на улици. Градоначелник не ради ништа и тако је већ јако дуго", каже локални становник и болнички радник Едвард Луи.

Трговац некретнинама Марк Ричи за "Дејли мејл" признаје да је Сан Франциско посебно пропатио због рада на даљину, што је десетковало број људи у финансијском сектору.

"Тржиште канцеларија у Сан Франциску је девастирано. Прво током ковида, а сада због пада економије која је овде оријентисана на технологију. Сан Франциско је један од најтежих градова за путовање до центра града, тако да постоји још већи отпор због популаризације рада на даљину", наводи Ричи.

Уједно, проблем се повећава јер и учесници различитих конгреса избегавају Сан Франциско због бескућника, што доводи до још већих изазова за хотеле у којима је број туриста опао за 16 одсто у односу на пре пандемије. У 2019. години било је 26,2 милиона посетилаца, у поређењу са 21,9 милиона током прошле године.

Приходи од хотела били су 23 процента нижи од нивоа пре ковида-19 у априлу 2023. и чини се да су тренутно стагнирали, према подацима угоститељских удружења.

Услед масовног одлива великих компанија, проценат упражњених канцеларија у мају свео се на рекордних 31 одсто, што је довољно простора за 92.000 радника. 

Економисти процењују да ће ситуација у наредних пет година створити мањак у буџету од 1,3 милијарде долара. Само смањење прихода од пореза на имовину могло би донети рез од скоро 200 милиона долара годишње, према најгорем сценарију који је израдио главни рачуновођа града.

Микс пада у технолошкој индустрији и радника који не желе да се врате у у канцеларије након пандемије довео је до смањења и број путника у мрежи јавног превоза за 65 одсто.

Експлозији у броју бескућника делимично су допринели великодушни програми помоћи у вредности до 687 долара месечно.

Према последњем званичном пребројавању 2022. године, више од 7.000 људи окупирало је шаторске страћаре.

Заједно са популацијом бескућника стигла је пошаст дроге – многи се отворено баве трговином наркотицима и снабдевањем корисника фентанилом који потом пуше пред очима туриста.

Као резултат тога, подаци из градова показују да је већ било више од 268 смртних случајева од предозирања дрогом само у првих шест месеци 2023. године – што је повећање од 41 одсто у односу на прошлу годину. Погођене су чак и луксузне области.

Порасла је и стопа криминала, па власт најављује повећан број патрола на аутопуту, присуство Националне гарде, али и отварање велнес центара који ће послужити као склониште за бескућнике и безбедна област за зависнике.

Поједини се надају да ће се град опоравити – уз помоћ бума вештачке интелигенције.

"Сан Франциско ће се вратити. Изненадићемо све. Мислим да ћемо видети бум запошљавања у области вештачке интелигенције у Заливској области. Када се одвезете у богатије квартове или ван средишта средње класе у Сан Франциску, све је у реду. Тамо има доста добрих вести", каже један од оптимистичнијих грађанина.