Украјина тражи 40 милијарди долара за зелени "Маршалов план" обнове

Светска банка процењује да ће реконструкција Украјине коштати више од 400 милијарди долара, што је три пута више од бруто домаћег производа земље

Украјина тражи до 40 милијарди долара за финансирање првог дела "Маршаловог плана" за обнову, укључујући економију и развој индустрије челика без угља, рекао је високи украјински званичник уочи међународног самита који почиње у среду у Лондону.

Политичари и финансијери ће током дводневног догађаја разговарати о краткорочним питањима финансирања, као и о дугорочним напорима за послератну реконструкцију Украјине, пише "Ројтерс".

Домаћини самита биће Украјина и Велика Британија, а очекује се да ће покренути осигуравајућу шему од "ратног ризика" која би требало да покрије расходе компанија које поново почну да улажу у Украјину. Уједно ће разматрати да ли и на који начин би могли да користе замрзнуту руску имовину у циљу финансирања трошкова обнове.

Светска банка процењује да ће реконструкција Украјине коштати више од 400 милијарди долара, што је три пута више од бруто домаћег производа земље.

Од отпочињања руске Специјалне војне операције у фебруару 2022. године, спољни партнери уложили су 59 милијарди долара у Украјину како би је подржали током рата.

Наводећи бројку од 40 милијарди долара за почетну фазу реконструкције, заменик шефа кабинета председника Владимира Зеленског, Ростислав Игоревич Шурмарекао је за "Ројтерс" да ће главни фокус бити на индустрији гвожђа и челика.

Тај сектор је допринео са око 10 одсто украјинског БДП-а 2021. године, а запошљавао је око 600.000 људи. Такође је чинио 15 одсто емисије угљеника у земљи. 

Шурма је објаснио да ако мора да се обнавља, логично је да се гради "зелено" и у складу са новим технологијама.

"Наша визија је да изградимо индустрију зеленог челика од 50 милиона тона у Украјини", рекао је он.

То би омогућило земљи да постане најјефтинији светски добављач такозваног "зеленог" челика, направљеног без употребе фосилних горива, и да постане велика подршка европским напорима да се декарбонизира, уз значајне инвестициије у нове ветроелектране, соларну,  нуклерану и хидроенергију.

Да би помогла у прикупљању 20 до 40 милијарди долара почетног финансирања, Украјина планира коалицију заинтересованих страна из индустрије, јавног и приватног сектора, на коме посебно инсистирају амерички политичари.

Припремни радови би вероватно трајали годину до годину и по.

"Али да будемо реални, стварна изградња ће почети тек након што се сукоб заврши", рекао је Шурма.

Очекује се да ће конференцији у Лондону присуствовати званичници из више од 60 земаља, као и представници глобалних мултилатералних институција попут Светске банке, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, од којих се тражи да повећају своје кредитирање.

Шурма је рекао да ће финансирање бити мешавина извозних кредитних агенција из других земаља, концесионог финансирања преко Украјинског развојног фонда и инвестиционе компаније "БлекРок"; капиталом оперативних компанија; транзиционог финансирања ЕУ и из кредита приватног сектора.