Свет

"Њујорк тајмс": Запад шаље Украјини покварено оружје

Амерички лист се позвао на документа која су му уступили украјински званичници, желећи да оповргну тврдње Запада да имају довољно оружја за офанзиву против Русије
"Њујорк тајмс": Запад шаље Украјини покварено оружјеGetty © Pierre Crom

Оружје које су САД и њихови савезници послали Украјини или је требало да се поправи или је било у толико лошем стању да је коришћено за делове. Уз то Кијев тврди да им још није испоручено купљено наоружање вредно стотине милиона долара.

Амерички лист се позвао на документа која су му уступили украјински званичници, желећи да оповргну тврдње Запада да имају довољно оружја за офанзиву против Русије, у којој је до сада већ забележен велики губитак људства и опреме.

Документа показују да је од децембра 2022. украјинска влада склопила уговоре за више од 800 милиона долара оружја и залиха који су "остали потпуно или делимично неиспуњени". Највреднији уговори били су између Министарства одбране у Кијеву и државних компанија за производњу оружја које су служиле као независни посредници. Међутим, овог пролећа уговори вредни "стотине милиона долара" и даље су неизвршени.

Иако је са Запада стигло и модерно оружје попут америчких ПВО система, махом је то било наоружање којем је био потребан опсежан ремонт. Наиме, у сваком тренутку је чак 30 одсто украјинског арсенала на поправци, док много опреме стиже у лошем стању или је неупотребљиво.

Прави пример су 33 америчке самоходне хаубице М109 "паладин" које је донирала Италија – на снимцима се види да из једног возила куља дим, из другог цури течност за хлађење мотора. Рим је саопштио да су те хаубице биле повучене из употребе пре много година, али да је Украјина тражила да им их уступе.

Документа у која је "Њујорк тајмс" имао увид показују да је америчком извођачу за поправку поменутих хаубица плаћено 19,8 милиона долара. У јануару их је испоручено 13, али оне "нису биле у стању за борбене мисије".

"Америчка компанија, која је нудила своје услуге, није имала намеру да испуни своје обавезе", пожалио се Пентагону у писму од 3. фебруара директор набавки за одбрану Украјине Владимир Пикузо.

"Свака је радила када смо их испоручили", рекао је за "Тајмс" извршни директор "Ултра дифенс корпорејшн" Метју Херинг, окривљујући Украјинце што нису правилно одржавали хаубице.

Било је проблема и с опремом коју је испоручила америчка војска, наводи се у извештају генералног инспектора Пентагона. Прошлог лета војна јединица у кувајтском кампу Арифјан добила је наређење да пошаље 29 "хамвија" у Украјину, али само три су била у стању за борбу. Извођачи су до краја августа поправљали мењаче, мењали акумулаторе, светла, браве на вратима и сигурносне појасеве. Међутим, када су возила стигла у Пољску, њих 25 је имало истрошене гуме и требало је још месец дана да се замене.

Иста јединица требало је да пошаље шест хаубица М777 у Украјину у марту 2022, али се испоставило да им је прво потребно "опсежно одржавање". Три месеца су трајале поправка и пребацивање у Пољску, где је следио додатни ремонт будући да су биле неисправне за фронт.

"Њујорк тајмс" закључује да су поједини системи били у толико лошем стању, али да их је Украјина прихватала на поклон не би ли их искористила за резервне делове.

image