Свет

Рон Пол: Бајден наставља да срља - док хрлимо ка катастрофи, треба нам председник који је за мир

Бивши Члан Представничког дома Сједињених Америчких Држава сматра да је Америци потребан председник који ће урадити оно што је Кенеди урадио за САД током кубанске кризе
Рон Пол: Бајден наставља да срља - док хрлимо ка катастрофи, треба нам председник који је за мирGetty © Denis Doyle / Stringer

Већина би се сложила да смо ближи нуклеарном рату више него икада, још од 1962. и Кубанске ракетне кризе. Неки би чак тврдили да смо сада ближи него што смо били у тим судбоносним данима, када су совјетске ракете на Куби замало изазвале нуклеарни рат између САД и СССР-а, наводи Рон Пол у колумни под насловом "Треба нам председник који је за мир".

Тих дана су нам рекли да смо у борби на живот или смрт са комунизмом и да не можемо да уступимо квадратни метар територије или ће домине падати једна по једна све док "црвени" не завладају.

Та криза је за њега, како наводи, била веома стварна, пошто је позван у војску усред сукоба између САД и СССР-а око Кубе и како додаје "сви смо могли да осетимо колико смо близу уништења".

Срећом, у то време имали смо у Белој кући председника који је разумео опасности нуклеарног рата. Иако је био окружен онима који никада нису могли да му опросте што је прекинуо идиотску инвазију на Залив свиња на Куби, председник Џон Ф. Кенеди се договорио са својим совјетским колегом Никитом Хрушчовом, што је на крају спасило свет, подсећа.

Историчари нам сад говоре да се председник Кенеди сложио да уклони америчке ракете из Турске у замену за то да Совјети помере ракете са Кубе. То је класичан случај како дипломатија може да ради ако је примениш како треба, наводи он.

Превише је јасно да данас у Белој кући немамо Џона Ф. Кенедија. Иако се више не суочавамо са совјетском империјом и комунистичком идеологијом као оправдањем за конфронтациони тон према Русији, Бајденова администрација и даље вуче САД ка нуклеарном сукобу.

Зашто нас све доводе у опасност? Иста стара "домино теорија" која је дискредитована у Хладном рату: ако се не боримо против Русије до последњег Украјинца, Путин ће ускоро марширати кроз Берлин.

Подсећа, да је све почело са Бајденовим обећањем да ће послати само униформе у медицинске потрепштине Украјини.

Одатле смо отишли ​​на противтенковске ракете, вишецевне бацаче ракета, ракете "патриот", борбена возила "бредли" и милионе комада муниције. Бајденова администрација је прошле недеље саопштила да ће послати муницију са осиромашеним уранијумом у Украјину, која ће тровати земљу у предстојећим миленијумима. Прича се да ће ускоро бити испоручене ракете АТАЦМС дугог домета, које би могле да погоде далеко у Русију. По свему судећи, на путу су и борбени авиони Ф-16.

Дато нам је образложење ескалације из Вашингтона да, пошто Руси нису директно узвратили НАТО-у за директну подршку Украјини, можемо бити сигурни да никада неће одговорити.

Да ли бисте се кладили на то? Многима је јасно би амерички ловци Ф-16 који полећу из НАТО база са НАТО пилотима који нападају Русе у Украјини – или чак и саму Русију – били објава рата Русији.

То значи Трећи светски рат – нешто што смо успели да избегнемо током целог Хладног рата.

Конгрес ћути, или се повинује, a Бајден наставља да срља док хрлимо ка катастрофи без видљивог стратешког циља САД, оцењује Рон Пол.

Како улазимо у циклус председничких избора у САД, једна ствар је јасна: очајнички нам је потребан председник који је за мир, који ће за нас учинити оно што је Кенеди урадио за САД током Кубанске кризе. Надамо се да неће бити касно!

image