"Глобал тајмс": Кредибилитет Америке је поново на тесту, напокон да не говоре једно, а раде друго

Сумирају се резултати посете америчког државног секретара Блинкена Пекингу

Кинески председник Си Ђинпинг састао се 19. јуна у Пекингу са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, што је био најважнији и најишчекиванији део Блинкенове посете Кини.

До последњег тренутка питање да ли ће Блинкен договорити састанак са председником Сијем изазвала је највеће интересовање америчких медија, који су о посети извештавали истичући последице Блинкенове посете и степен попуштања тензија у односима Кине и САД, пише у коментару "Глобал тајмс", незванично гласило Комунистичке партије Кине.

Стога, када је састанак потврђе, одмах је постао један од најзначајнијих међународних догађаја тог дана. У позадини широко распрострањене забринутости међународне заједнице због силазне спирале кинеско-америчких односа, овај састанак је значио очекивани сигнал олакшања, пише "Глобал тајмс".

Иако састанак није био дуг, садржао је значајне информације. Председник Си је изложио принципијелан став за смиривање тензија и развој кинеско-америчких односа, дајући и стратешке смернице. Си је истакао да је свету потребан генерално стабилан однос Кине и САД, као и то да ли две земље могу да пронађу прави начин да се усагласе о будућности и судбини човечанства. Земља је довољно пространа да је могућ одговарајући развој и заједнички просперитет и Кине и САД, истакао је Си.

Кинези су, као и Американци, достојанствен и самоуверен народ, рекао је Си и додао да оба имају право на бољи живот и да треба ценити заједничке интересе две земље, а њихов успех је прилика уместо претње једни другима.

Ове речи су пуне искрености и добре воље, али имају и свој циљ, пише "Глобал тајмс". Појединци у САД гледају на развој Кине са уским размишљањем о "игри са нултом сумом", што значи да када један побеђује, други сигурно губи. Зато развој Кине доживљавају пре као претњу, него као прилику. Њихове пристрасности према Кини, подстакнуте сложеним политичким и дипломатским окружењем у Вашингтону, постале су срж заокрета у односима Кине и САД.

Другим речима, сопствени проблеми САД су се претворили у проблеме у билатералним односима, које треба да решава америчка страна, напомиње овај кинески сајт.

Кина је доследно демонстрирала своју стратешку опредељеност Америци, што је оштар контраст у поређењу са стратешком двосмисленошћу америчке стране. Три најчешће коришћена придева са обе стране за њихову комуникацију на високом нивоу су "искрен, дубински и конструктиван". Јасноћа представља искреност.

Кина је детаљно објаснила основне узроке најлошијих односа Кине и САД, хитне задатке за обе стране, намере и циљеве Кине за развој и ревитализацију, као и најистакнутије ризике у билатералним односима. Кина не гаји зле намере према САД, али ће се дефинитивно супротставити свим притајеним акцијама. Ако САД и даље не разумеју стратешке намере Кине, онда једино можемо да претпоставимо да се намерно праве глупи.

Све у свему, упркос томе што су очекивања била мала са различитих страна, и након што је дошло до преокрета, Блинкенова посета Кини је постигла одређени консензус, а комуникација је била ефикасна, оцењује "Глобал тајмс".

Важно је напоменути да је током разговора Блинкен имао неке изјаве које су се помериле ка ставу Кине. На пример, рекао је да су САД посвећене враћању дневном реду постављеном на самиту шефова држава на Балију и поновио да се амерички председник Џозеф Бајден залаже за "пет не", што подразумева да се неће правити нови Хладни рат", неће тежити промени кинеског система, да ревитализација америчких савеза није против Кине, да Америка не подржава независност Тајвана и да не тражи сукобе са Кином.

Неке од Блинкенових изјава током конференције за новинаре одржане у понедељак увече такође одражавају ове ставове. Међутим, треба истаћи да стабилност кинеско-америчких односа захтева да се обе стране нађу на пола пута, посебно да САД буду доследне у и речима, и делима.

Иако је још прерано да се утврди да ли је посета била успешна, односи Кине и САД постигли су позитиван напредак већ због саме одржане посете. То је у интересу САД, Кине, па чак и света, што се и међународна заједница нада да ће видети. Свет је некада имао невиђено ниско поверење у преокрет кинеско-америчких односа, али сада има више очекивања за стабилност тих односа.

Кина и САД су направиле корак напред, али то је још далеко од довољног. "Глобал тајмс" наводи низ потребних следећих корака. Подразумева се да и даље постоје разлике између две земље по многим питањима. Нико не очекује да ће Блинкеново путовање решити ове разлике. Његов већи значај је у могућности да се преокрене веома нездрава и напета атмосфера у билатералним односима и створе услови за управљање и решавање разлика. Кинески дочек Блинкена такође показује понашање Кине као велике силе и њену искреност у стабилизацији кинеско-америчких односа и јачању комуникације. Раније су САД у свету пројектовале утисак да Кина није вољна да комуницира, али очигледно није тако.

Неки медији су приметили да је лотос постављен у центар стола за састанке између председника Сија и Блинкена расцвеато, што је посебно упадало у очи. Тренутно је сезона цветања лотоса, а "лотос" се на кинеском изговара исто као и реч хармонија То управо преноси очекивање мирне коегзистенције и сарадње између Кине и САД-а.

Надамо се да ће Блинкен по повратку у САД свеобухватно и објективно пренети информације добијене у Кини, стварајући нови замах за стабилизацију кинеско-америчких односа и да никада више не оставља утисак да Вашингтон говори једно, а ради друго, пише "Глобал тајмс".