Европска инвестициона банка мета сајбер напада

Напад је уследио након што су руски хакери група "Килнет", "Ревил" и "Анонимус Судан" најавили акције на финансијске институције Запада због подршке Украјини

Европска инвестициона банка (ЕИБ) била је мета сајбер напада иза којег наводно стоје руски хакери који су пре неколико дана запретили да ће срушити финансијски систем Запада, преноси британски "Телеграф".

Портпарол ЕИБ-а је потврдио да се банка тренутно суочава са сајбер нападом који утиче на доступност неких њених веб-страница, да раде на решавању проблема, али и додао да иако имају информације о групама које преузимају одговорност за инцидент, неће спекулисати на ту тему.

Наиме, напад је уследио након што су руски хакери група "Килнет", "Ревил" и "Анонимус Судан" најавили акције на финансијске институције Запада због подршке Украјини, најпре блокаду СВИФТ-а, а на мети су им и европске и америчке банке, те амерички ФЕД.

У објави на Телеграму навели су да "безумницима треба пружити отпор по формули 'нема новца – нема оружја – нема кијевског режима'".

ЕИБ је развојна банка Европске уније и у власништву је држава чланица. На њеним рачунима похрањено је више од 500 милијарди евра.

Групу "Килнет" стручњаци за сајбер безбедност повезују с властима Руске Федерације, а раније ове године поменути хакери су преузели заслуге за серију напада усмерених на НАТО и америчку Стратешку ваздушну команду (САЦ).