Испражњена складишта Бундесвера: Поверљива документа показују размере несташице

Поверљива документа у која је "Шпигл" имао увид указују да "тренутна залиха високоексплозивних пројектила у калибру 155мм износи око 20.000 комада", а актуелни НАТО план обавезује Берлин да створи залихе од 230.000 таквих пројектила до 2031. године

Наоружавање кијевског режима опустошило је залихе муниције Бундесвера, због чега немачко Министарство одбране настоји да убрза процес набавке муниције, преноси "Шпигл".

Како немачки лист сазнаје, кабинет Бориса Писторијуса намерава да пре скупштинске летње паузе Одбору за буџет Бундестага представи девет уговора за убрзану набавку тенковских и артиљеријских граната.

Поверљиви списак пројеката Министарство одбране изричито наводи "надомештање" муниције предате Украјини, али и "повећање залиха" за своје потребе, пише "Шпигл" и додаје да то подразумева проширивање постојећих оквирних споразума са произвођачима наоружања, као и потписивање нових.

Колико су празна складишта Бундесвера?

Поверљиви документи први пут указују колико је немачка војска заправо "гола", истиче "Шпигл" и открива да се у пропратном писму немачког Министарства финансија, а које цитира податке Бундесвера, наводи да "тренутна залиха високоексплозивних пројектила у калибру 155мм износи око 20.000 комада". Актуелни НАТО план обавезује Берлин да створи залихе од 230.000 таквих пројектила до 2031. године.

Поређења ради, неки извори наводе да украјинска војска искористи и до 8.000 пројектила калибра 155мм дневно.

Немачки лист оцењује да је "више него упитно" хоће ли набавка додатних 210.000 пројектила током наредних седам година бити изводљива, пошто их Бундесвер и даље користи током војних вежби, Украјина може затражити још, док у свом поднеску Министарство одбране наводи ризик од застоја ланаца производње "пошто бројне друге државе истовремено набављају муницију, а расположиве сировине су ограничене."

У првом документу се наводи план Министарства да прошири постојећи уговор са "Рајнметалом" и до 2026. године купи још 16.000 пројектила за 118 милиона евра. Међутим, да би испунила своје обавезе према НАТО-у, темпо којим би Немачка требало да купује муницију подразумева 30.000 граната годишње.

Предлози о набавци муниције које немачко Министарство одбране планира да представи Одбору први пут садрже оно што је познато као клаузула о снабдевању у случају кризе или рата, додаје "Шпигл".

Ова клаузула подразумева да, у случају угрожености немачке "територијалне безбедности или обавеза према савезницима" војна индустрија мора што више убрзати производњу и да одређене фабрике у том случају морају радити 24 часа дневно.

Подсетимо, Немачка је прошле недеље објавила своју прву стратегију националне безбедности, у којој се Русија назива главном претњом по "евро-атлантску" безбедност, а Бундесвер "камен темељац европске конвенционалне одбране."