Свет

Трамп: Моји ћерка и зет неће имати улоге у могућој председничкој администрацији

Доналд Трамп је рекао да је његова породица прошла "кроз пакао" од када је одлучио да се кандидује за председника
Трамп: Моји ћерка и зет неће имати улоге у могућој председничкој администрацијиGetty © Drew Angerer / Staff

Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је бити главнокомандујући "превише болно за породицу" и да због тога његова ћерка и зет Иванка Трамп и Џаред Кушнер неће имати улоге у могућој будућој председничкој администрацији.

Трампа (77) је водитељ "Фокс њуза" Брет Бајер питао да ли би желео да Иванка Трамп и Џаред Кушнер поново буду поред њега у Белој кући ако буде победио на председничким изборима 2024, на шта је бивши председник одговорио: "Не".

Трамп је рекао да је његова породица прошла "кроз пакао" од када је одлучио да се кандидује за председника и да никоме на свету у историји није било послато више судских позива, пренео је "Њујорк пост".

"Нико није прошао кроз оно што је прошла моја породица. Иванка је имала заиста успешну линију одеће, мислим, зарадила је богатство. Када сам ово урадио, она ју је затворила", навео је Трамп о одлуци своје 41-годишње ћерке да угаси свој истоимени бренд одеће у јулу 2018. године, док је радила као саветница Беле куће, преноси Танјуг.

Иванка Трамп је у новембру 2022. објавила да неће играти никакву улогу у председничкој кампањи свог оца 2024. и прескочила је почетак Трампове кампање на имању Мар-а-Лаго.

"Волим свог оца много. Овога пута бирам да дам предност својој малој деци и приватном животу који стварамо као породица. Не планирам да се бавим политиком", рекла је Иванка Трамп.

Кушнер, који је исто саветовао Трампа у Белој кући, наводно, такође, није показао интересовање за повратак на ту функцију.

Заказано суђење

Амерички окружни судија Ејлин Кенон одредила је за 14. август прво суђење на Флориди по федералним оптужбама против бившег председника Доналда Трампа за намерно задржавање поверљивих државних докумената и ометање правде, наводи се у данашњем судском налогу.

Специјални адвокат Министарства правде САД у овом случају Џек Смит обећао је брзо суђење након оптужнице од 37 тачака, пренео је Ројтерс.

Међутим, стручњаци за право наводе да би сложеност руковања високо поверљивим доказима, степен до којег Трампов правни тим оспорава владине претпретресне предлоге и начин на који судија управља распоредом, могли би да доведу до суђења које је "све само не брзо".

Најновија наредба уследила је након што је амерички судија у понедељак наредио Трамповим браниоцима да не објаве доказе у случају поверљивих докумената медијима или јавности, наводи се у судском поднеску.

Налог америчког судије за прекршаје Бруса Рајнхарта такође поставља строге услове за Трампов приступ материјалима.

Трамп је прошлог уторка саслушан пред савезним судом у Мајамију, током којег се изјаснио да није крив за оптужбе да је незаконито држао документе националне безбедности, када је напустио функцију, и лагао званичнике, који су покушавали да их поврате.

image