"Брајб-гејт": Оптужбе за корупцију у виду 17 тонских записа нови притисак за Бајденове

На два тонска снимка чује се Џозеф Бајден, а на осталима тадашњи менаџер фирме "Бурисма" Хантер Бајден, открио је републикански конгресмен Џејмс Комер из Кентакија

Две генерације породице Бајден, отац Џозеф и син Хантер, неколико последњих година сусрећу се са оптужбама за мито и корупцију, а овог пута за то наводно постоје звучни записи. 

"Брајб-гејт" се, као некада скандал над скандалима "Вотергјет", доводи у везу са америчким председником, који је, како се тврди, 2016. године, у време када је обављао дужност потпредседника САД, исплату финансијске помоћи Украјини условио давањем отказа једном украјинском државном тужиоцу - због тога што је он корумпиран. Радило се о Виктору Шокину.

Али, посебно је пикантна чињеница да је Шокин у то време водио истрагу против украјинске енергетске компаније "Бурисма", у чијем је надзорном одбору тада био и Хантер Бајден, син америчког потпредседника, пише "Дојче веле".

Тајни тонски записи

Републикански сенатор Чак Гресли из Ајове рекао је Сенату да је држављанин једне стране земље, који је, како се сумња, подмитио Бајденове, очигледно тајно снимио 17 тонских записа. Гресли je том приликом алудирао на на оснивача фирме "Бурисма" Миколу Злочевског.

"Он је уз помоћ тих записа хтео да се осигура у случају да се ствар открије", додао је Гресли.

Шта се тачно може чути на тим мистериозним тонским записима, под условом да они заиста постоје? Током једног саслушања у Конгресу, сенатор Тед Круз је од заменика шефа ФБИ, Паула Абејта, хтео да сазна да ли Савезна америчка полиција заиста располаже тим снимцима.

"Не могу да говорим о истрази која је у току", гласио је одговор.

Републикански конгресмен Џејмс Комер из Кентакија, који води истрагу у Представничком дому америчког Конгреса, очигледно зна и нешто више.

"На два тонска снимка чује се Џозеф Бајден, а на осталима тадашњи менаџер фирме 'Бурисма' Хантер Бајден".

Сви разговори, како је додао, врте се око услова за исплату мита. Бајденови су, тврди Комер, добили по пет милиона долара сваки.

Трамп: Бајденова криминалнна породица 

Бивши председник САД Доналд Трамп, који је тренутно под великим притиском због оптужнице везане за аферу око поверљивих докумената, у оптужбама на рачун Бајдена види добру шансу да скрене пажњу јавности са сопствених проблема, наводи "Дојче веле".

Кад буде изабран на председника Трамп ће, како је прошле недеље рекао, именовати специјалног истражитеља који би требало да се позабави истрагом против "најкорумпиранијег америчког председника свих времена", односно комплетне "Бајденове криминалне породице".

Бајденови симпатизери: Координисана акција

И док се републиканци интензивно баве случајем "брајб-гејт", они други, наклоњени Бајдену, ту тему мање-више игноришу.

Бајден је тада, како они тврде, вршећи притисак да се смени државног тужилац у Украјини, у ствари радио у консултацијама с другим нацијама, укључујући и ЕУ.

Сви приговори на рачун актуелног председника по том питању су "координисана акција", тврде Бајденови симпатизери.

Конгресмен Џејмс Комер прогнозира међутим да та линија одбране Бајдена неће дуго бити одрживо.

"За Бајдена ће бити све теже да то објасни, а и левичарски медији ће кад-тад почети да питају одакле Бајдену тај новац", навео је Комер.

Републиканска странка најављује да ће доказе за наводну милионску корупцију породице Бајден, односно тонске снимке који би то требало да поткрепе, објавити у оквиру рада Истражног одбора Конгреса.

У међувремену, Хантер Бајден је саопштио да ће се изјаснити кривим по две тачке оптужнице због пореских прекршаја, док ће по оптужници за поседовање оружја постићи споразум о признању кривице.