Врховни суд САД одлучује: Да ли елитни факултети фаворизују тамнопуте студенте?

Врховни суд саслушава аргументе за позитивну дискриминацију на универзитетима Харвард и Северна Каролина

Врховни суд Сједињених Америчких Држава почео је у понедељак да саслушава аргументе у два велика случаја који укључују Универзитет Харвард и Универзитет Северне Каролине, а који би, како преноси "Ројтерс", могли да угрозе деценијама стару праксу "позитивне дискриминације".

Реч је о такозваној "афирмативној акцији" приликом уписа на америчке универзитете, која  узима у обзир расу студената, не би ли се на тај начин повећао број црних и латионамеричких академаца у кампусима.

Суд разматра жалбе групе за антиафирмативне акције активисте Едварда Блума, на пресуде нижег суда које су подржале програме за неговање различитости ученика на ова два универзитета.

Питање које би требало да разреши суд, како се очекује требало би да изазове нове поделе, и то након што су узбуну дигле и раније пресуде- о ограничавању права на абортус и проширењу права на оружје.

Ови случајеви дају суду прилику да поништи претходне пресуде и дозволи пријем одређеног број тамнопутих студента. 

Али су и шанса за суд да прихвати тумачење које фаворизују конзервативци, а које обећава 14. амандман на Устав САД, о једнакој заштити пред законом и забрани влади и другим институцијама да користе политике свесне расе, па чак и оне у корист дискриминисаних.

Према писању Ројтерса, од конзервативне већине суда очекује се ипак да ће бити саосећајна са универзитетима.

Тужбе су иначе поднете 2014.године, одвојено против две школе.

Харвард је оптужен за кршење Закона о грађанским правима из 1964. године, који забрањује дискриминацију на основу расе, боје коже или националног порекла у оквиру било ког програма или активности којима се примају федералне финансијске помоћи.

Универзитет Северна Каролина оптужен је за кршење 14. амандмана.

Блумова група је рекла да потоњи дискриминише беле и азијско-америчке кандидате, а да Харвард дискриминише кандидате из Америке.