Свет

Условна казна и нагодба: За шта се терети Хантер Бајден?

Син америчког председника изјаснио се кривим за избегавање плаћања пореза, а дуговао је најмање 100.000 долара за 2017. и исто толико за 2018. годину, док је за нелегално поседовање оружја склопио споразум с тужилаштвом
Условна казна и нагодба: За шта се терети Хантер Бајден?© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Споразум о признању кривице, који су склопили син председника Сједињених Америчких Држава Хантер Бајден и тужилаштво, имаће непосредног утицаја на председничку изборну трку 2024, проценио је Си-Ен-Ен објављујући вест да ће се Хантер Бајден изјаснити кривим по две тачке оптужнице које га терете за пореске прекршаје, док ће по трећој, којом се терети за нелегално поседовање оружја, склопити споразум са тужилаштвом.

О казни ће коначну реч рећи суд, али за сада није објављено када би се Хантер Бајден могао наћи пред судијом.

Оптужбе су детаљно наведене у кривичном поднеску у Окружном суду САД у Делаверу, где је тужилац Дејвид Вајс, којег је именовао бивши амерички председник Доналд Трамп, водио истрагу која је својевремено истраживала оптужбе за прање новца, лобирање у иностранству и друго.

Министарство правде навело је да је истрага још увек у току, али је Хантеров адвокат Кристофер Кларк изјавио да је споразумом стављена тачка на ову истрагу.

Бајденова администрација и Министарство правде већ су под салвом критика републиканаца због подизања оптужнице од 37 тачака против некадашњег америчког председника Доналда Трампа због наводног погрешног руковања поверљивим документима. Део републиканаца и сада је реаговао, убрзо после објављивања информација о току случаја Бајдена млађег.

Конгресмен из редова републиканаца Џејмс Комер, који је на челу Надзорног одбора Представничког дома и који води истраге о Бајденовој породици навео је да је споразум о признању кривице "шамар у лице када све више доказа које је открио Надзорни одбор открива да су Бајденови били укључени у корупцију, продају утицаја и могуће подмићивање".

Он је навео да споразум Бајдена млађег неће омести истрагу која се води у Представничком дому.     

Председник Представничког дома Кевин Макарти назвао је споразум о признању кривице Хантера Бајдена "договором испод жита", сугеришући да би Бајден требало да се суочи са затворском казном због кривичних дела које је починио, пренео је "Гардијан". Макарти је новинарима рекао и да би Министарство правде требало да преда документацију Надзорном одбору Представничког дома, и да сада не може да каже да због истраге која је у току не може да пружи конгресмену Комеру све информације које су му потребне.

Огласио се и један од најгласнијих републиканаца, бивши амерички председник Доналд Трамп, који је у објави на својој друштвеној мрежи "Истина" оценио да је правосуђе пропало када је Бајдену изрекло обичну "саобраћајну казну".

Као део споразума о признању кривице, Министарство правде сложило се да препоручи условну казну за Хантера Бајдена за две тачке оптужнице које се односе на избегавање плаћања пореза 2017. и 2018. године, наводе извори на које се позива Си-Ен-Ен.

Хантер Бајден дуговао је најмање 100.000 долара за порезе у 2017. и најмање још толико за наредну годину. Према судским документима, он је те две године имао опорезиви приход већи од 1,5 милиона долара.

Истражитељи су се бавили и случајем из 2018. године када је у Вилмингтону тадашња девојка Хантера Бајдена бацила у ђубре ватрено оружје које је било у његовом поседу. Хантер је у интервјуу из 2021. године изјавио да је у то време био завистан од дрога, што је побудило сумње да је прекршио закон када је купио ватрено оружје јер је законом забрањено да онај који користи дроге или је завистан од њих купује оружје.

Што се тиче оптужби које се тичу неплаћања пореза, Си-Ен-Ен наводи да су пореске власти више пута  опомињале Бајдена на неизмерене обавезе према држави, а у јулу прошле године његов адвокат Кларк изјавио је за овај амерички медиј да је Бајден млађи измирио сва пореска дуговања.

Представнички дом који контролишу републиканци у међувремену је покренуо истрагу Бајденовог финансијског пословања, истражујући и на који начин Министарство правде води сопствену истрагу против њега, као и сумње о укључености породице Бајден у послове у иностранству.

Адвокати једног узбуњивача из пореских власти који тврди да постоји утицај на истрагу, затражили су у вези с тим разговор с демократама и републиканцима који воде истрагу о Бајденовима у Конгресу. Овај узбуњивач тврди да има информацију која оповргава исказ дат под заклетвом који је Конгресу дао један високи политички представник.

Републиканцима се обратио и узбуњивач из ФБИ жалећи се да Министарство правде не дозвољава агентима да предузму одлучније кораке у вези са истрагом против Хантера Бајдена.

Подсећа се да су предмет истраге Министарства правде били покушаји Бајдена млађег, након што је његов отац напустио потпредседништво 2017, да осигура договор са "ЦЕФЦ Чајна енерџи" о улагању у америчке енергетске пројекте. Договор је на крају пропао, а кинеске власти су касније притвориле извршног директора компаније због оптужби за корупцију.

Предмет истраге било је и лобирање Бајдена млађег у Украјини, а посебну пажњу привукло је његово ангажовање у енергетској компанији "Бурисма", где је био у управном одбору од 2014. до 2019. године са зарадом од 50.000 долара месечно за тај ангажман.

image