Спасиоци чули подводне звуке у близини места где је нестала подморница

Према ранијим проценама америчке Oбалске страже, у овом тренутку "Титан" има кисеоника за мање од 30 сати роњења

Канадска летелица је открила подводну буку у области потраге за несталим подморницом, саопштио је североисточни округ америчке Обалске страже.

Претраге су дале негативне резултате, али ће се наставити, преноси "Гардијан".

Екипе за потрагу чуле су звукове ударања у интервалима од 30 минута, преносе амерички медији.

Према ранијим проценама америчке Oбалске страже, у овом тренутку "Титан" има кисеоника за мање од 30 сати роњења.

Контраадмирал Џон Маугер из америчке Обалске страже потврдио је да је детектован звук у океану, али да извор буке није познат.

"Велики број металних предмета који би могли бити извор буке налази се на месту где је потонуо Титаник, али та бука је наш главни фокус", додао је.

Тимови са више пловила и летелица наставиће потрагу све док постоји шанса да има преживелих у подморници, истиче Маугер.

"Си-Ен-Ен" и "Ролинг стоун" су цитирали интерна владина документа у којима се наводи да је откривено лупање, и известили да су се бука и даље чула након што су додатни уређаји постављени четири сата касније. У дописима није разјашњено када се у уторак чуло лупање, нити колико дуго, наводи "Гардијан".

Операција потраге за туристичком подморницом "Титан" компаније OceanGate's, која је у недељу нестала на путу ка олупини Титаника, траје од недеље. Компанија OceanGate's је у понедељак потврдила да је изгубила контакт са подморницом око сат и 45 минута након понирања.

Медији су претходно јавили да се на "Титану" налазе британски милијардер и истраживач Хејмиш Хардинг, француски оператер подморнице Пол Анри Наргеле, као и најбогатији Пакистанац Шахзада Давуд и његов син.

У потрагу за пловилом и петоро чланова посаде укључени су и војни авиони, подморнице и сонарне бове. Помажу владине агенције и морнарице САД и Канаде, али и комерцијалне компаније.

Америчка обалска стража саопштила је да је површинску потрагу за подморницом извршио и истраживачки брод "Поларни принц" који се користи за транспорт подморница до места олупине Титаника.

Капетан Џејми Фредерик из Обалске страже Сједињених Америчких Држава јуче у 19 часова по средњеевропском времену изјавио је да је несталој подморници остало кисеоника за око 40 сати роњења, као и да потрага до сада није дала никакве резултате.

Он је на конференцији за новинаре навео да да је Обалска стража послала возило на даљинско управљање на последњу познату локацију подморнице. Ако возило пронађе неки траг, стручњаци ће одредити који су следећи кораци које треба предузети.

Обалска стража је раније саопштила да подморница може остати под водом до 96 сати од тренутка нестанка.

"Ситуација је изазовна и јединствена, али су наши тимови фокусирани на то да ураде све што могу. Учинићемо све што можемо да спасемо људе из подморнице", рекао је Фредерик.

Он је додао да је Обалска стража за сада претражила подручје од 19.600 квадратних километара, што је површина већа од америчке савезне државе Конектикат.