Свет

Москва: Русија се спрема да изађе из Споразума о житу 18. јула

Међутим, нова рунда консултација са Уједињеним нацијама о очувању Споразума не може у потпуности искључити, напоменуо је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин
Москва: Русија се спрема да изађе из Споразума о житу 18. јулаGetty © Hannibal Hanschke/Getty Images

Русија намерава да изађе из црноморског Споразума о житу 18. јула, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин.

Међутим, нова рунда консултација са Уједињеним нацијама о очувању Споразума не може у потпуности искључити, напоменуо је Вершињин за "РИА Новости".

Москва наставља да комуницира са УН по том питању, али је руски званичник истакао да се Русија спрема да "18. јул постане дан када се завршавају договори који се не испуњавају".

"УН су у суштини признале да не могу да учине ништа" како би се испунило оно што је Москви и обећано у оквиру Споразума, рекао је Бершињин, оценивши да то представља "тужну" ситуацију.

Споразум о житу постигнут је уз посредовање Турске и УН, а потписан је у Истанбулу у јулу 2022. године. Он предвиђа безбедну испоруку украјинског жита кроз црноморске коридоре у замену да САД и ЕУ уклоне препреке за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива које су настале усред санкција које је Запад наметнуо Русији по почетку Специјалне војне операције у Украјини прошле године.

Првобитно време Споразума је било 120 дана, али је Русија у неколико наврата пристајала да га продужи, упркос многим напоменама да Запад никада није испунио обавезе које је преузео на себе. Споразум истиче 17. јула.

Руски услови за његово продужење укључују поновно повезивање "Руске пољопривредне банке" ("Росељхозбанк") на систем плаћања СВИФТ, деблокирање приступа лукама и услугама осигурања за бродове који превозе руске прехрамбене производе, обнављање рада цевовода за амонијак "Тољати-Одеса", обнављање ланаца снабдевања пољопривредним оруђем и резервним делова, и одмрзавање имовине руских пољопривредних предузећа.

Руски председник Владимир Путин рекао је прошле недеље да Москва "размишља о изласку из Споразума о житу" јер ништа није урађено да би се олакшао извоз хране и ђубрива из Русије. Он је такође истакао да је безбедносне коридоре у Црном мору Украјина користила за лансирање поморских дронова. Према речима руског лидера, у оквиру Споразума је из украјинских лука превезено око 30 милиона тона житарица.

Прес-секретар Кремља Дмитриј Песков рекао је током викенда да, судећи по томе како тренутно стоје ствари, "нема шансе" да Споразум буде поново продужен.

image