Свет

Столтенберг: НАТО намерава да усвоји вишегодишњи пакет помоћи за Украјину

Уз нашу помоћ, украјинска војска мора да изврши транзицију са старог совјетског модела на модерну војну снагу која делује по стандардима НАТО-а, рекао је генерални секретар војне алијансе
Столтенберг: НАТО намерава да усвоји вишегодишњи пакет помоћи за Украјину© Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

НАТО савезници ће на предстојећем скупу у Вилњусу усвојити вишегодишњи пакет помоћи који би требало да Украјину доведе до војних стандарда Aлијансе, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

"Уз нашу помоћ, украјинска војска мора да изврши транзицију са старог совјетског модела на модерну војну снагу која делује по стандардима НАТО-а", оценио је он у интервјуу за немачки "Тагесшпил".

Осим тога, Столтенберг тврди да ће Алијанса подићи границу обавезног војног буџета за неке земље, истакавши да је два одсто БДП-а сада више неће бити горња граница, већ минимум.

"Утврдићемо колико војника треба да буде у високој борбеној готовости и какву опрему треба да имају. То ће коштати, али ће то бити добра инвестиција", напоменуо је генерални секретар алијансе.

Он је истакао да ће се све чланице сложити око тога да ће Украјина у будућности приступити НАТО-у, што ће, како наводи, бити полазна тачка свих будућих одлука.

"Опремићемо толико да само то послужи као одвраћање. Шефови држава и влада у Виљнусу морају да одлуче о максималном одвраћању, односно чланству у НАТО-у, и о томе како да му приближимо Украјину" алијанси, рекао је Столтенберг, додавши да су преговори већ у току, али да и даље нису завршени.

Упитан да прокоментарише бојазни немачког канцелара Олафа Шолца од пребрзог уласка Кијева у Алијансу, Столтенберг је рекао да ће савезници у Вилњусу свакако заузети "уједињену позицију".

"Али било би веома погрешно не позабавити се разним сценаријима који полазе од тако далекосежне одлуке као што је приступ Украјине НАТО-у, а која ће променити европску безбедносну архитектуру", напоменуо је Столтенберг.

Председник Украјине Владимир Зеленски је претходно изразио наду да ће Украјина добити јасан позив за приступ војном блоку на јулском скупу у Виљнусу, додавши да да је украјинска војска разочарана што њихова земља још није добила дефинитиван позитиван одговор о приступању ЕУ и НАТО-у.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније да је Кремљ чуо захтев Зеленског да Украјина приступи Алијанси, као и различите реакције на то. Према његовим речима, Москва помно прати ситуацију и подсећа да је управо приближавање Кијева НАТО-у био један од разлога за покретање Специјалне војне операције прошле године.

image