Свет

Запад обећава Украјини милијарде евра за обнову

Зеленски поздравља обећања Запада и пита: када ћете подржати конкретне пројекте?
Запад обећава Украјини милијарде евра за обнову© Tanjug/Henry Nicholls/Pool Photo via AP

Британски премијер Риши Сунак најавио је нови оквир за осигурање од ратног ризика који би требало да помогне компанијама да инвестирају у Украјину, пренео је Ројтерс.

"Ово је велики корак у помагању осигуравачима да осигурају своје инвестиције у Украјини, чиме се отклања једна од највећих баријера и пружа сигурност инвеститорима која им је потребна као би могли да почну да раде", рекао је Сунак на конференцији у Лондону посвећеној обнови Украјине.

На конференцији којој присуствује више од 1.000 људи, он је додао да заједно са савезницима Британија наставља да помаже "украјинску одбрану и контраофанзиву и биће уз Украјину колико год је то потребно док они настављају да се боре да победе у овом рату".

Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Европска унија обећале су милијарде долара помоћи за обнову Украјине. Поздрављајући ту подршку, украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да Кијеву треба конкретна помоћ у пројектима који ће омогућити да се Украјина не само обнови већ и развије у моћну чланицу западног света.

Сунак је најавио и додатних три милијарде евра гаранција како би било омогућено узимање кредита од Светске банке за обнову Украјине.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће Европска унија обезбедити Украјини 50 милијарди евра за период 2024-2027, док је државни секретар САД Ентони Блинкен навео да ће бити обезбеђено додатних 1,3 милијарди долара додатне помоћи.

Зеленски је, међутим, у видео обраћању учесницима конференције, навео да је његовој земљи потребна помоћ у стварним пројектима, да се треба померити од споразума ка правим пројектима које ће, како је додао, на лондонској конференцији представити украјинска делегација.

Украјина тражи до 40 милијарди долара како би финансирала први део зеленог "Маршаловог плана" што подразумева обнову економију и развијање индустрије челика која се неће ослањати на угаљ као енергент, рекао је украјински званичник пре конференције. Укупни трошкови обнове биће огромни, додаје се у тексту, а процене су да ће само за прву годину сукоба они износити 411 милијарди долара, што би лако могло да порасте на билион долара.

Сунак је рекао да је више од 400 компанија из 38 земаља заинтересовано за обнову Украјине, али компаније и даље занима да ли државе могу да се договоре око тога како обезбедити осигурање од ратног ризика и уништења.

Нејасно је колико ће најављени оквир лондонске конференције за осигурање од ратног ризика помоћи да се ублаже те забринутости, закључује се у тексту.

image