Си-Ен-Ен: Украјински пилоти се плаше руских "сухоја"

Не можемо да се боримо против свих њих са нашим ракетама и радарима тако да би авиони Ф-16 били од огромне помоћи, поручују украјински пилоти

Украјински пилоти кажу да се плаше руских противваздушних система и ловаца Су-35, због чега од западних земаља траже да им пошаљу авионе америчке производње Ф-16, преноси Си-Ен-Ен.

Алексеј, један од украјинских пилота који лети у авионима Су-25, рекао је за ту мрежу да је војска његове државе изгубила много авиона у сукобу са руским ваздухопловством.

"У овом тренутку не можемо ништа да учинимо. Не можемо да се боримо против свих њих са нашим ракетама и радарима тако да би авиони Ф-16 били од огромне помоћи", додао је други пилот који се представља надимком "Џус".

Он је додао да би украјинска контраофанзива била много "ефикаснија и безбеднија" уколико би они располагали тим летелицама.

"Мислим да би то могао да буде тренутак преокрета у офанзиви, пошто авиони Ф-16 могу да извршавају задатке који су нам потребни", изјавио је тај пилот.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг није прецизирао када би Украјина могла да добије те авионе, али је рекао да би на то могло да утиче трајање обуке пилота и процене савезника.

"Блумберг" је раније објавио да би поједине НАТО земље могле да доставе своје старе авионе Ф-16, али да би њихово одржавање Украјину могло да кошта више стотина милиона евра годишње.