Свет

Блинкен моли турског колегу да подржи чланство Шведске у НАТО

Важно је да НАТО покаже јединство, поручио амерички државни секретар
Блинкен моли турског колегу да подржи чланство Шведске у НАТОGetty © WPA Pool / Pool

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Анкару да подржи Шведску у настојању да се придружи НАТО-у. Турска се противи настојањима Шведске да се придружи западном војном савезу, али се чланице блока свеједно надају да ће Шведска постати чланица на време за самит Алијансе средином јула у Литванији.

На састанку са новим турским министром спољних послова Хаканом Фиданом на маргинама Самита о опоравку Украјине у Лондону, Блинкен је истакао важност јединства НАТО-а у критичном тренутку, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Како наводи Ројтерс, Блинкен је поздравио подршку Анкаре Кијеву и њен рад на договору о житу, који омогућава украјински извоз из црноморских лука, рекао је портпарол.

Прошлог месеца, Блинкен је позвао Турску да одмах финализује придруживање Шведске блоку. И Шведска и Финска су прошле године одустале од вишедеценијске војне неутралности и поднеле захтев за улазак у НАТО.

Финска се придружила НАТО-у у априлу, али Турска наставља да блокира чланство Шведске. Прошле недеље председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да не треба очекивати зелено светло од Анкаре на самиту осим ако не заустави антитурске протесте у Стокхолму.

Турска каже да Шведска крије припаднике милитантних група које Анкара сматра терористима. Шведска је недавно увела нови закон како би отежала финансирање или подршку терористичких група.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром рекао је да би турски парламент требало да ратификује кандидатуру Шведске јер је Стокхолм сада испунио своје обавезе из споразума са Анкаром.

Блинкен и Фидан у Лондону присуствују конференцији о Украјини где се очекује да ће савезници Кијева обећати милијарде долара економске и помоћи за обнову. Фидан је рекао да је тамо да покаже подршку Турске Украјини.

image