Галски шарм више не делује? Западни лидери игноришу Макронов самит о глобалним финансијама

Делегати у Паризу ће настојати да превазиђу поделе о томе како реформисати финансијски систем и борити се против климатских промена

Француски председник Емануел Макрон организује састанак севера-југ у Паризу како би помирио најбогатије и најсиромашније земље света око амбициозних климатских циљева и реформе међународног финансијског система. Једини проблем је што се север неће појавити.

Француски самит о новом глобалном финансијском пакту – такође познат као "Макронов самит" у дипломатским круговима – доводи више од 40 лидера у Париз на разговоре у четвртак и петак, са циљем да се светски финансијски систем оспособи за планету која се загрева.

Али од лидера Г7, присуствоваће само немачки канцелар Олаф Шолц и Макрон, што је изазвало забринутост да ће догађај бити више шоу него садржај. Осим француско-немачког присуства, на нивоу ЕУ присуствоваће само лидери Бугарске и Словачке.

Циљ самита је да се пронађе консензус о реформи међународног финансијског система како би боље служио потребама земаља у развоју, посебно у борби против климатских промена. Било какве реформе захтевају подршку богатих земаља, које не само да доминирају светским финансијским институцијама, већ су и одговорне за већину емисија штетних гасова. Одсуство нивоа њихових лидера ће сигурно имати велики утицај на исход самита, оцењује "Политико".

"Када лидери не дођу иако им се пружи прилика да то учине, они праве грешку", рекао је Нажат Валауд-Белкачем, бивши француски министар и директор невладине организације "Један" која се бори за окончање сиромаштва. "Надам се да ће министри који ће присуствовати уместо њих моћи да преузму неке стварне обавезе".

Самит, који заједно организују Индија и Барбадос, део је Макроновог ширег дипломатског напора да ојача односе са земљама у успону или земљама у развоју након рата у Украјини, и усред страха на Западу од све већег утицаја Кине. Макрон се такође нада да ће добити позив да присуствује самиту земаља БРИКС-а у Јоханесбургу у августу, делом вођен напорима да се неутралне земље попут Бразила и Индије одвуку из руске сфере утицаја.

Бразилац Луиз Ињасио Лула да Силва, кинески премијер Ли Ћианг и јужноафрички Сирил Рамафоса, као и преко 20 афричких лидера биће у Паризу заједно са америчком министром финансија Џенет Јелен и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

"Могао би да постоји непријатан баланс у нивоу заступљености између развијених земаља и земаља у развоју, а то ће за Француску бити заиста изазов за управљање", рекла је Алекс Скот, из еко групе ЕЗГ. Ипак, додаје, о самиту треба судити по његовом исходу. Идеје о којима се расправља крећу се од опорезивања емисија из транспорта или извоза фосилних горива до улагања више новца у развојне банке и системске реформе.

Глобална ривалства

Док посматрачи умањују вероватноћу успеха Макроновог самита, организатори желе да остваре напредак у бољем коришћењу капитала који држе мултилатералне развојне банке за финансирање климатских напора. Нови послови о реструктурирању дуга такође би могли бити понуђени Замбији и Гани, кажу званичници француске владе.

Чини се да су припреме за Макронов самит такође биле ужурбане. Неколико владиних званичника је рекло да су позивнице послате тек прошлог месеца.

"Временски оквир организовања овога био је мало амбициозан, а онда се нису баш најбоље снашли", рекла је Скот која мисли да ће самит у Паризу, без обзира на његов исход, само допринети растућем замаху иза напора за финансијске реформе.

За Француску се реформа финансијског система такође види као начин да се ојача Светска банка и Међународни монетарни фонд суочени са све већим изазовима Кине и других сила у настајању, што одговара "француско-америчкој агенди", рекао је Мишел Дукло, бивши француски амбасадор и саветник у Институту Монтењ.

Западне земље "траже понуду која даје више моћи земљама у развоју, али их и даље држи у шаци", рекао је он.

Земље које су посебно осетљиве на ефекте климатских промена ипак имају велика очекивања.

Самит би требало да створи пут ка "финансијском систему који је добар за најугроженије и који омогућава климатске акције", рекла је Сара Џејн Ахмед, саветница за финансије В20 групе министара финансија из угрожених земаља. "Ако то не урадимо, онда ћемо изградити две одвојене економије које ће стално бити у сукобу једна са другом."