Свет

Један мање: Британац неће на чело НАТО

Ко год на крају преузме дужност од Столтенберга у НАТО-у имаће тежак задатак, та особа "мораће да задовољи и Макрона и Бајдена, рекао је британски министар одбране Бен Волас
Један мање: Британац неће на чело НАТОGetty © Sean Gallup / Staff

Британски министар одбране Бен Волас рекао је да неће бити следећи генерални секретар НАТО-а.

"То се неће догодити", рекао је Волас за "Економист". Британски шеф одбране се последњих месеци препоручивао за највишу позицију у НАТО, при чему је Уједињено Краљевство један од главних савезника Украјине у сукобу са Русијом.

Волас је, ипак, рекао да су САД под председником Џозефом Бајденом желеле да садашњи шеф Јенс Столтенберг, Норвежанин који је на челу НАТО од 2014, остане на функцији генералног секретара, одлажући одлуку о наследнику до следеће године. Столтенбергов мандат је више пута продужен од почетка Специјалне војне операције.

Неки лидери земаља ЕУ нису одушевљени идејом да место генералног секретара НАТО припадне Британцу после брегзита.

"Можда желе премијера", рекао је Волас. Данска премијерка Мете Фредериксен - која се састала са Бајденом у Вашингтону раније овог месеца - редовно се помиње у дипломатским круговима као фаворит за Столтенберговог наследника.

У интервјуу, Волас је такође рекао да прича о европској стратешкој аутономији француског председника Емануела Макрона, можда има смисла. "Французи имају право у многим областима", рекао је он. "Одговор на све није Америка на првом месту, када је роба у питању".

Ко год на крају преузме дужност од Столтенберга у НАТО-у имаће тежак задатак, додао је Волас. Та особа "мораће да задовољи и Макрона и Бајдена".

image