Свет

Читање је опасно: Зеленски забранио увоз књига из Русије у Украјину

Потписао сам закон којим се ограничава увоз и дистрибуција књига из Русије, Белорусије, поручио Зеленски
Читање је опасно: Зеленски забранио увоз књига из Русије у УкрајинуGetty © Daro Sulakauri / Stringer

Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је предлог закона који је претходно усвојила Врховна Рада о забрани увоза у Украјину издавачких производа из Русије и Белорусије, као и дела чији су аутори грађани Руске Федерације.

"Потписао сам измене и допуне закона Украјине о успостављању ограничења на увоз и дистрибуцију издавачких производа у вези са Русијом и Белорусијом", написао је Зеленски на Телеграму.

Текст закона је упућен институцијама ЕУ како би проценили "да ли поједине норме из њега могу утицати на испуњавање обавеза у погледу заштите права мањина, нарочито језичких мањина", с обзиром да је Украјина послала захтев за чланство у ЕУ.

Само дан раније Зеленски је подржао вето на закон који је усвојио парламент о забрани увоза издавачких производа из Русије и Белорусије, објашњавајући да верзија закона крши устав Украјине и не одговара ставу ЕУ и НАТО.

Венецијанска комисија је 13. јуна препоручила Кијеву да преиспита неке од норми закона о националним мањинама, као и закон о медијима и образовању, у вези са употребом језика. Доношење нормативне регулативе у области националних мањина један је од седам захтева које је Европска комисија поставила Украјини у својим препорукама за почетак преговора о придруживању ЕУ.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да су украјинске власти дуги низ година воде политику агресивне дерусификације и насилне асимилације. Напоменуо је да Русија жели пријатељску Украјину, без забране руског језика и руске културе.

image