Свет

Пошто га је назвао диктатором, Бајден не губи наду да ће се ускоро састати са Сијем

Само неколико сати пре него што је Бајден оценио да његова изјава о Сију неће имати неке последице, амбасада НР Кине у Вашингтону уручила је формални протест Белој кући и Стејт департменту
Пошто га је назвао диктатором, Бајден не губи наду да ће се ускоро састати са Сијем© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Два дана након што је председника Кине Си Ђинпинга назвао диктатором, амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да не верује да ће његове опаске пореметити кинеско-америчке односе, као и да се нада да ће се ускоро сусрести са Сијем.

Бајден је рекао да његове грубе изјаве о Кини "нису нешто што ћу много да променим", пренео је АП.

Само дан након што се државни секретар Ентони Блинкен вратио из званичне посете Пекингу, где се састао, између осталог и са Сијем, Бајден је изјавио да Кина има озбиљне економске проблеме, а да кинески председник није знао ништа о наводном шпијунском балону којег је оборила авијација САД.

"Очекујем да се састанем са председником Сијем у блиској будућности, ускоро. И не мислим да ће ово имати веће последице", рекао је Бајден на конференцији за медије у Белој кући коју је држао са индијским премијером Нарендра Модијем који се налази у посети САД.

Само неколико сати раније, амбасада НР Кине у Вашингтону уручила је формални протест Белој кући и Стејт департменту наводећи да уколико САД не предузму искрене кораке како би ублажиле негативан утицај Бајденових изјава, сносиће све последице.

Као вид званичне комуникације између две владе, амбасадорова порука Бајденовој администрацији носи већу тежину од коментара који је дан раније изнела портпаролка кинеске владе.   

На Бајденов коментар данас се осврнула и министарка финансија Џенет Јелен која је рекла да "с поштовањем према коментарима, сматрам да и председник Бајден и ја верујемо да је од изузетне важности да се одржи комуникација и да се отклоне неспоразуми".

image