Успешан састанак са Путином: Јерменија и Азербејџан уздржаће се од употребе силе

Никол Пашињан и Илхам Алијев, након састанка у Сочију, поздравили спремност Руске Федерације да настави да доприноси нормализацији односа

Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев поздравили су спремност Москве да допринесе нормализацији односа између Јеревана и Бакуа.

"Лидери Републике Азербејџан и Републике Јерменије поздравили су спремност Руске Федерације да настави да на сваки могући начин доприноси нормализацији односа, обезбеђујући стабилност и просперитет у Јужном Кавказу", наводи се у саопштењу које је објављено након трилатералног састанка са председником Русије Владимиром Путином.

Приликом сусрета у Сочију такође је договорено да се стране уздрже од употребе силе или претње њеном употребом, разговарају и решавају сва проблематична питања искључиво на основу међусобног признавања суверенитета, територијалног интегритета и неповредивости граница у складу са Повељом УН и Декларацијом из Алма Ате из 1991. године, преносе РИА Новости.

Обе стране су акцентовале значај стварања позитивне атмосфере између Азербејџана и Јерменије за наставак дијалога између представника јавности, стручних заједница и верских лидера уз помоћ Русије, као и покретање трилатералних међупарламентарних контаката у циљу јачања поверења између народа двеју земаља.

"Поново смо потврдили нашу посвећеност стриктном придржавању свих ових споразума у интересу свеобухватне нормализације азербејџанско-јерменских односа, обезбеђивања мира, стабилности, безбедности и одрживог економског развоја Јужног Кавказа. Сагласни смо се да је потребно да уложимо додатне напоре у циљу хитног решавања проблема и преосталих задатака, укључујући блок хуманитарних питања", додаје се у саопштењу.

Путин је раније рекао да је састанак у Сочију био веома користан и да је створена веома повољна атмосфера за будуће споразуме.

Према речима руског председника, данашњи разговори у Сочију су показали je договор могућ, јер су све стране заинтересоване за нормализацију односа. Путин је такође напоменуо да ће Москва учинити све да се оконча сукоб.