Свет

Си након сусрета са вијетнамским колегом: Нећемо дозволити да се било ко меша у наш напредак

Посета вијетнамског комунистичког лидера Кини показатељ је снажне повезаности партија истих идеологија две државе
Си након сусрета са вијетнамским колегом: Нећемо дозволити да се било ко меша у наш напредакwww.globallookpress.com © Zhai Jianlan/XinHua

Председник Кине Си Ђинпинг састао се у Пекингу са лидером вијетнамске владајуће Комунистичке партије Нгујеном Фу Тронгом , који има више моћи од вијетнамског председника или премијера.

Посета Тронга прва је званична посета страног лидера откако је Си обезбедио трећи мандат на 20. партијском конгресу Комунистичке партије Кине и показатељ је комунистичког јединства. 

Си Ђинпинг није крио задовољство због посете вијетнамског колеге, те се са њим поздравио срдачно, а онда се обратио присутним новинарима Кинеске централне телевизије.

"Кинеска и вијетнамска партија треба да истрају у раду за срећу народа и напредак човечанства, гурају напред социјалистичку модернизацију свом снагом и никада не дозвољавају да се било ко меша у наш напредак или нека сила уздрма институционалне темеље нашег развоја", поручио је кинески лидер медијима пре почетка свечаности у Великој дворани народа.

Као и Си, Тронг је такође остао на месту шефа странке након уобичајеног једног или два мандата, учвршћујући свој утицај у странци којом се традиционално управља консензусом између њеног политбироа и моћног централног комитета. 

Кина је највећи трговински партнер Вијетнама и кључни извор увоза за његову брзорастућу економију, укључујући сировине и машине за његов кључни производни сектор. Иако две државе имају дугу историју неповерења и територијалних спорова, укључујући око острва и вода у Јужном кинеском мору, њихове комунистичке партије су и даље блиске.

Вијетнам и Кина су међу последњих пет комунистичких држава у свету, заједно са Кубом, Лаосом и Северном Корејом.

Пакистански премијер Шехбаз Шариф и немачки канцелар Олаф Шолц такође ће посетити Кину ове недеље.

image
VV inauguration
banner