Мењају плочу: Суђење Трампу ипак не може да се организује пре децембра

Због специфичности случаја, суђење против Доналда Трампа по оптужници за незаконито чување поверљивих докумената не може да почне пре децембра

Специјални тужилац Џек Смит тражио је да суђење некадашњем председнику САД Доналду Трампу по оптужници за незаконито чување поверљивих докумената почне у децембру.

У документу који је објавио суд пише да, услед чињенице да процес укључује и поверљиве документе, није могуће раније почети са процесом, као и да они предлажу 11. децембар као дан почетка суђења.

Окружни судија Ејлин Канон је раније ове недеље најавила да би суђење могло да почне 14. августа, али су адвокати рекли да је због природе случаја то практично немогуће.

Главна дебата између правних стручњака у Америци тренутно се води око чињенице да ли је изводљиво организовати суђење Трампу пре председничких избора 2024. године, на којима се некадашњи председник већ кандидовао.

Трампови адвокати и његов лични помоћник Волт Наута, против кога је такође подигнута оптужница, слажу се да првобитно најављено суђење у августу треба отказати, али се не слажу са тужилаштвом када је у питању предложени распоред, преноси "Политико".

Трамп се изјаснио да није крив по 31 тачки оптужнице, где му се на терет ставља противзаконито чување поверљивих података, као и опструкција рада правосудних органа.