Трамп: Сваки пут када ме оптуже, сматрам то признањем за храброст

Бивши амерички председник је проценио да од 336 милиона људи који живе у САД, има више од 200 милиона његових присталица и поручио "оптужен сам за вас"

Бивши амерички председник Доналд Трамп, који се нада да ће победити на изборима 2024. године, рекао је да на две оптужнице против њега гледа као на "личну почаст". 

Он је, у обраћању на догађају Коалиције за веру и слободу у Вашингтону, оптужио левицу да је покренула судски поступак, који је претходно оценио као "лов на вештице"

"Сваки пут када ме радикално леве демократе, марксисти, комунисти и фашисти оптуже, сматрам да је то велико признање за храброст", рекао је бивши амерички председник. 

Трамп је проценио да од 336 милиона људи који живе у САД, има више од 200 милиона његових присталица и поручио "оптужен сам за вас".

Трамп се терети за незаконито чување поверљивих докумената и ометање правде, а постао је први бивши амерички председник који се суочио са савезном оптужницом. Неке од оптужби које су подигнуте против њега предвиђају максималну казну од 20 година.

Трамп се 13. јуна изјаснио да није крив, инсистирајући да оптужница није ништа друго до "стаљинистички" покушај актуелног председника Џозефа Бајдена да се реши водећег политичког противника.

Неки републиканци су оптужили владу за двоструке стандарде, подсећајући на лоше руковање поверљивим документима бивше државне секретарке Хилари Клинтон и на наводну корупцију у коју је умешан Хантер Бајден.

Бајденова администрација је негирала да је председник манипулисао владом да би утицао на правни процес против Трампа. 

Анкета Центра за америчке политичке студије на Харварду показала је да више од половине Американаца сматра да Трампа треба помиловати - ако икада буде осуђен и послат у затвор.