Свет

Обама уверен да ће Бајден без проблема добити номинацију демократа: Џо је премостио све поделе

Мислим да је Демократска парија уједињена, оценио је бивши Бајденов шеф, Барак Обама
Обама уверен да ће Бајден без проблема добити номинацију демократа: Џо је премостио све поделеGetty © Mark Makela / Stringer

Бивши председник САД Барак Обама сматра да да ће садашњи председник Џозеф Бајден без проблема добити демократску председничку номинацију за изборе 2024.

Бајден, који је представљао Делавер у америчком Сенату од 1973. до 2009. пре него што је био потпредседник за време Обаме од 2009. до 2017. године, добио је снажну подршку свог бившег шефа који је хвалио његов Закон о смањењу инфлације и избор судија.

Чак и са другим кандидатима у трци која укључује адвоката Роберта Ф. Кенедија Млађег, потомка политичке породице Кенеди, и прогресивног и бившег председничког кандидата 2020. Маријен Вилијамсон, Обама је уверен да ће Бајден бити представник демократа на председничким изборима.

"Мислим да је Џо Бајден урадио изванредан посао водећи земљу кроз нека веома тешка времена", рекао је Обама у интервјуу за Си-Ен-Ен. "Не мислим да ће Бајден имати било каквог озбиљног противкандидата", додао је Обама и поручио да је Демократска партија "јединствена".

Обама је рекао да је Бајден успео да уједини странку након што је победио независног сенатора Бернија Сандерса из Вермонта на конкурентским предизборима 2020. године, при чему су се те године окупили либерали и умерени у успешним настојањима да збаце тадашњег председника Доналда Трампа из Беле куће.

"Истина је да су те поделе превазиђене делом и због начина на који је Џо владао", рекао је бивши председник.

image