Свет

Украјинци љути на Израел: Оптужују их да подржавају Русију

Израелски званичници су показали "очигледно непоштовање моралних граница" када су прошле недеље присуствовали дипломатском пријему у руској амбасади, сматрају Украјинци
Украјинци љути на Израел: Оптужују их да подржавају Русијуwww.globallookpress.com © Maxim Shemetov/Pool

Украјинска амбасада у Тел Авиву критиковала  је Израел, оптужујући ту земљу да "недовољно подржава Кијев" у сукобу са Москвом, као и да јача своје односе са Русијом.

У објави на Фејсбуку, украјинска амбасада је написала да "са разочарењем констатују да је актуелна израелска влада изабрала пут блиске сарадње са Русијом".

Постоји "потпуно одсуство активности (Израела) у слању подршке Украјини током последњих годину и по дана, поготово када је у питању војна помоћ", пише у саопштењу амбасаде.

Украјинци су оптужили израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да износи "потпуно измишљене и спекулативне ставове" како би оправдао "инертност" своје владе.

Нетанијаху је у прошлонедељном интервјуу рекао да Израел не може да пошаље оружје Украјини због руског присуства у Сирији, као и због могућности да би то оружје могло да заврши у Ирану.

Украјинци су критиковали и споразум о оснивању испоставе руског конзулата у Западном Јерусалиму, који је постигнут постигнут прошле недеље, као и друге сусрете на високом нивоу између представника Русије и Израела.

Израелски званичници су показали "очигледно непоштовање моралних граница" када су прошле недеље присуствовали дипломатском пријему у руској амбасади, сматрају Украјинци.

Док је већина "демократских" земаља увело санкције против Русије, Израел не само да није то учинио, већ је и повећао обим трговине са том земљом, пише у саопштењу.

"У стварности, такозвану 'неутралност' израелске владе треба посматрати као проруску позицију", закључују они.

Израелски лист "Харец" описао је то саопштење украјинске амбасаде као најоштрију критику Израела од стране Украјине од почетка сукоба између Кијева и Москве у фебруару 2022. године.

Украјински амбасадор Јевгениј Коријчук више пута се жалио на недовољну подршку Израела. Прошле године, он је новинарима рекао да "не могу да замисле колико је њему тешко да буде амбасадор у Израелу док је његов председник (Владимир Зеленски) Јеврејин - зато што он има далеко већа очекивања од Израела у односу на оно што Јеврејска држава испуњава".

Крајем 2022. године, нови израелски министар спољних послова Ели Коен је обећао да ће његова земља наставити да шаље "хуманитарну помоћ" Украјини, али да ће "мање говорити" о сукобу Москве и Кијева.

Прошле године, Украјина је од Израела затражила и да јој обезбеди противваздушни одбрамбени систем "Гвоздена купола", али је молба одбијена пошто је Израел рекао да "нема довољно велику производну базу" да задовољи потребе Кијева.

image